Nejslavnějším meteorologem Ameriky je svišť Phil. Na jeho jarní předpověď se do Pensylvánie sjíždějí tisíce lidí

Hrdina dalšího příběhu je známým americkým meteorologem, přitom to není žádný krasavec. Má velké přední zuby, je zarostlý a váží necelé 4 kilogramy. Svišť Phil vždy na Hromnice ve městě Punxsutawney v Pensylvánii předpovídá, jak dlouhá ještě bude zima. Posuzuje to podle toho, jestli poté, co ráno opustí pelíšek ve starém pařezu vidí nebo nevidí svůj stín. Ani po zbytek roku však tento sviští prognostik nezahálí.

Je krásně teplo, svítí slunce a v lese nad městečkem Punxsutawney v Pensylvánii je slyšet jen zpěv ptáků. Na začátku února to ale vypadá docela jinak. Tisíce lidí tady totiž každý rok vždy 2. února v areálu Gobbler's Knob sledují, jak svišť Phil předpovídá počasí – jestli bude ještě šest týdnů zima, anebo už přijde jaro.

Když 2. února Phil předpoví, jaké bude počasí, tak po zbytek roku bydlí v obecní knihovně

Popularitu svišti Philovi zajistil film Na Hromnice o den více z roku 1993. Už i předtím byl ale podle vedoucí návštěvnického centra v Punxsutawney Marcy Galando o rituál zvaný Groundhog Day, tedy Den sviště, velký zájem.

„Ten den sem jezdí mnoho tisíc lidí. Areál s podiem a pařezem otevíráme už ve 3 hodiny ráno. Přijíždějí autobusem zdola z města, ale máme tu i parkoviště pro 300 aut,“ popisuje velkou událost.

Svišť a jeho tlumočník

V návštěvnickém centru jsou vystavené různé předměty spojené se sviští věštbou. Třeba hůl, kterou prezident svištího klubu klepe na dvířka pařezu, aby zvířátko vzbudil. Také pouze předseda rozumí svištímu pískání a přijme sdělení hlodavce, jakou předpověď má jeho zástupce přečíst.

Hůl na buzení Phila vlastnil od 80. let otec současného předsedy punxsutawnského svištího klubu Toma Dunkela

Současným předsedou punxsutawnského svištího klubu je Tom Dunkel, majitel firmy na zastřešování průmyslových a veřejných budov. Hůl na buzení Phila vlastnil od 80. let jeho otec. Tom po něm převzal funkci předsedy a také schopnost rozumět řeči svišťů. A tak 130 let starý svišť Phil pouze a jen jemu prozradí, jestli svůj stín viděl, nebo ne.

Tajemství kouzelného elixíru

Tajemství dlouhověkosti sviště Phila nadaného schopností předpovídat počasí mi vysvětluje paní Marcy. Vždy při slavnosti v září dostane Phil napít ze starobylého soudku se zvláštním elixírem, který je po zbytek roku v expozici návštěvnického centra. Lektvar mu prodlouží život vždy o 7 let.

Elixír ale nefunguje na nikoho jiného – ani na jeho družku Philis, ani na jiné živočichy. A na lidi už vůbec ne. Philovi ovšem očividně dává nejen život, ale i samčí sílu.

Areál s podiem a pařezem otevírají na Hromnice už ve 3 hodiny ráno

„Phil dostává docela často novou manželku. Všichni svišti kromě Phila se v zajetí dožívají tak 5 až 10 let,“ vypráví předseda spolku Tom. „To, co se letos stalo, je vůbec poprvé, kdy se něco takového podařilo u svišťů chovaných v zajetí. Očividně se Phil a Philis do toho pustili. Možná měli víc soukromí než jindy a výsledkem jsou dvě mláďata, který jsme dali jména Sluníčko a Stín.“

Svůj prosklený kotec v obecní knihovně opouští Phil přibližně 8krát za rok

Pracovní povinnosti

Poté, co Phil 2. února předpoví, jaké bude počasí, bydlí po zbytek roku v obecní knihovně. Letos tam přebývá i s celou svojí rodinkou.

Svůj prosklený kotec v obecní knihovně opouští Phil přibližně 8krát za rok. Má různé ceremoniální povinnosti na akcích v okolí svého hnízda. K zimnímu spánku se v klimatizovaném a potravou zásobeném kotci neukládá, takže ho není potřeba na Hromnice litovat. Není rozespalý, protože ho nikdo ze spánku nevytrhl.

autoři: Pavel Novák , and
Spustit audio