Nejen Českem tentokrát otřásly dvě důležité události: Eurovolby a Mistrovství Evropy ve fotbale.

12. červen 2004
Týden v tahu

Mezi nejdůležitější události uplynulého týdne patřily bezesporu volby do Evropského parlamentu a Mistrovství Evropy ve fotbale, které právě probíhá v Portugalsku. Do Duelu proto přijali pozvání dva známí politikové. Předseda ODS a místopředseda Senátu Mirek Topolánek a místopředseda ČSSD a ministr vnitra Stanislav Gross odpovídali na otázky právě ohledně pro Česko historicky prvních eurovoleb.

Přehled příspěvků

Hana Hikelová : V Česku proběhly historicky první volby do Evropského parlamentu. Přišlo k nim asi jen 27 procent voličů. Podle odhadů je jasným vítězem ODS.

Lékař pražské Vinohradské nemocnice srazil v pondělí autem dvouletou holčičku. V krvi měl údajně přes 3 promile alkoholu.

Za necelou hodinu začne v Portugalsku Mistrovství Evropy ve fotbale. Naši reprezentanti se představí až v úterý.

To jsou některé události druhého červnového týdne tohoto roku.Pohled na ně vám nabídneme v následujících minutách. Hezký podvečer ve společnosti Radiožurnálu vám přeje Hana Hikelová.

Duel

Hana Hikelová : Před třemi hodinami se uzavřely volební místnosti. Výsledky voleb do Evropského parlamentu sice budeme znát až v pondělí ráno, už teď jsou ale k dispozici kvalifikované odhady. Podle výzkumu Agentury SC a C pro Českou televizi ve volbách zvítězila ODS se 30 procenty hlasů. Druhé místo obsadili komunisté se 17 procenty a třetí ČSSD s 11 procenty. K volbám přišlo 27 procent lidí.

Ve studiu jsou teď se mnou předseda ODS a místopředseda Senátu Mirek Topolánek, hezký den.

Host (Mirek Topolánek): Pěkný den.

Hana Hikelová : A místopředseda ČSSD a ministr vnitra Stanislav Gross. I vám hezký den.

Host (Stanislav Gross): Dobrý den.

Hana Hikelová : ODS podle odhadů získala 30 procent hlasů, v přepočtu na mandáty 9 křesel v Evropském parlamentu. Strany vládní koalice mají podle odhadu křesel pouze 5. Pane Topolánku, čekal jste tento výsledek?

Host (Mirek Topolánek): Tak já jsem velký optimista, já jsem čekal samozřejmě ještě lepší, nicméně ten výsledek je velkým úspěchem a má pro mě ten úspěch zhruba tři roviny. Jednu osobní, vysloveně osobní, protože jsem rok a půl ve funkci a chtěl jsem potvrdit, že po nástupu nebo nástupem po Václavu Klausovi je ODS v kondici a že právem aspiruju na znovuobhájení toho mandátu, strategicky jednoznačně potvrzení preferencí a potvrzení naší opoziční role a kvalitní práce v opozici a pro občany tak, jak jsme to říkali v závěru kampaně, vystavili účet vládě, dali ji žlutou kartu a vyjádřili výraznou nespokojenost s tím, jak volili i tím, že k volbám nešli.

Hana Hikelová : Pane ministře, předseda vaší strany Vladimír Špidla přiznal, že třetí místo a 11 procent hlasů je neúspěchem sociální demokracie, jak se na ten neúspěch díváte vy, jak si ho vysvětlujete? A nejenom ten neúspěch sociální demokracie, ale samozřejmě potažmo i vládní koalice.

Host (Stanislav Gross): Tak já si myslím, že to těžko lze hodnotit jinak, než že to je neúspěch a myslím si, že pokud politici si chtějí zachovat možnost zůstat v politice a být důvěryhodní, tak prostě musí umět vnímat, když přijde věc pro ně nepříjemná, výsledek ve volbách pro ně nepříjemný a nejhorší, co by se jim mohlo stát, je i kdyby to bagatelizovali. Čili já to v žádném případě nebagatelizuji, já to považuji za velmi výraznou politickou porážku, kterou jsme zaznamenali. Samozřejmě není to něco, co by bezprostředně ovlivnilo poměr politických sil v České republice, protože vláda je zodpovědná Poslanecké sněmovně, tam se bezprostředně v nějakém krátkodobém horizontu asi nic zásadního neodehraje, ale v tom střednědobém horizontu a v politice za střednědobé považuji týdny a měsíce, tak pak je možné, že samozřejmě se to nějakým způsobem i tam odrazí. Já, my určitě budeme muset umět si udělat dost podrobnou analýzu, nebudeme si v ní nic malovat víc na růžovo, než je a podívat se pravdě do očí a hledat cestu, jak z toho ven, protože...

Hana Hikelová : Vy jste mluvil o tom, že se pravděpodobně nemění poměr sil na té české politické scéně. Změní se poměr sil uvnitř ČSSD?

Host (Stanislav Gross): Já jsem mluvil o tom, že se nezmění ten poměr sil na české politické scéně nějak bezprostředně...

Hana Hikelová : ...v rámci Poslanecké sněmovny například...

Host (Stanislav Gross): ...samozřejmě i v té Sněmovně může nastat nějaký pohyb, to těžko může dneska asi někdo vyloučit, během několika týdnů, měsíců a pokud jde o poměry v ČSSD, tak já si nemyslím, že tady je to teď o tom, abychom prostě měřili síly uvnitř ČSSD, já si myslím, že jestli sociální demokracie má znovu nabýt síly a být schopná skutečně čelit konkurenci v podobě komunistické strany, konkurenci v podobě Občanské demokratické strany, tak bude muset splnit jednu základní úlohu, a tou základní úlohou je dokázat se sjednotit a ukončit takové ty debaty, které nepochybně také řada našich voličů, příznivců, neviděla, neviděla ráda, když sami mezi sebou jsme se nedokázali dohodnout. To je podle mýho názoru úkol číslo jedna.

Hana Hikelová : Pane Topolánku, vy jste mluvil o tom, že jste považovali za takové své vítězství ve volbách, že jste vystavili žlutou kartu vládní koalici.

Host (Mirek Topolánek): To spíš občané.

Hana Hikelová : I ve fotbale se hraje dál, tak jak to bude dál? Po té žluté kartě, jak to vypadá?

Host (Mirek Topolánek): Mě se už nechce moc dál pokračovat, v těch příměrů dryáčnických z kampaně. Kampaň unese mnohé, teď se bavíme vážně a seriózně. Nicméně, pokud se nestane nic teď během léta, což bych chtěl komentovat dál, tak ty volby na podzim, to by měla být ta druhá žlutá, po které sice ve fotbale následuje automaticky červená, ale v politice přece jenom preference neznamenají nic a na té celostátní úrovni rozhodnou až volby do Poslanecké sněmovny, ať už budou kdykoliv. Takže tam bychom samozřejmě chtěli potvrdit ten trend, který tady je. Já chci říct možná překvapivě i pro Stanislava Grosse, že mě netěší, že sociální demokracie je v té kondici, v jaké je, že není schopná vládnout, že přebíhají voliči sociální demokracie ke komunistům, že tak narůstá strašidelným způsobem jejich lektorát, to je věc, která mě těšit nemůže, já jsem přítelem konkurenčního modelu demokracie, to znamená dvou silných bloků a teď je velká otázka, jestli Vladimír Špidla a jeho vláda nepodlehne pokušení, aby poté, co v Poslanecké sněmovně nepochybně nebude mít 101 hlasů, aby nezačala vládnout s komunisty. To je myslím otázka příštích týdnů a to se ukáže velmi záhy a my podle toho budeme reagovat a podle toho se musíme zařídit.

Hana Hikelová : Vy tedy očekáváte, že v létě může dojít k nějakým změnám, to znamená ještě do těch podzimních voleb?

Host (Mirek Topolánek): Tak já taky neumím, stejně jako Stanislav Gross, tu situaci prognózovat, nemám skleněnou kouli, nicméně, odchod Mareše z čela Unie svobody, tak jak signalizoval změny u této strany, možná ztráta klubu v Poslanecké sněmovně, případný odchod z té vládní koalice, velký tlak na Miroslava Kalouska, který v těch volbách prakticky tady neuspěl, turbulence uvnitř sociální demokracie, to všechno může vést k tomu, že nakonec ti rozumnější v této vládní koalici usoudí, že už to takhle dál nejde a že začnou vyjednávat s opozicí o nějakém jiném modelu, přechodném, který může vést i k předčasným volbám, ale je to otázka, jak dalece budou zodpovědní a jestli prostě chtějí takhle pokračovat dál, to znamená nevládnout a nebo jestli chtějí pro občany České republiky něco lepšího.

Hana Hikelová : Zaznamenal jste, mluvil jste o Unii svobody, o neúspěchu, zaznamenal jste zájem členů Unie o členství například v ODS?

Host (Mirek Topolánek): Tak on je, na té komunální úrovni je permanentní a opravdu to rozhodují ta místní sdružení, to znamená, probíhá to, aniž by si toho někdo všiml, ti lidé spolupracovali, zřejmě budou spolupracovat dál, pokud někdo projeví zájem o členství, tak rozhoduje místní rada, místní sněm, takže se to ani já nedovídám. Na takové té úrovni viditelné, to znamená, když to budu personifikovat, já nevím, Michal Hvízdala, Robert Kolář, je to daleko komplikovanější, jsou to lidé, kteří vystupovali velmi výrazně proti ODS a to místní sdružení, které je případně vezme, se vystavuje určitému riziku. Nicméně, my se nebráníme tomu, aby k nám chodili lidé, máme dneska stínového ministra, který začínal v ODA, Jiřího Pospíšila a nijak ho to nediskvalifikuje, to znamená, v tomto jsme strana otevřená a určitě se nebudeme chtít uzavírat.

Hana Hikelová : Pane předsedo, vy už jste naznačil, že komunisté v těchto volbách získali velké procento hlasů, asi i na úkor sociální demokracie. Nicméně objevil se tam další fenomén, a to je obrovský zisk procentuální nezávislých. Obě dvě tato uskupení získala dohromady 19 procent, pane ministře, jak si vy vykládáte tuto změnu při té nízké volební účasti, že nezávislí kandidáti takto výrazně uspěli a získali téměř pětinu hlasů voličů?

Host (Stanislav Gross): Já bych v první řadě trošku polemizoval s tím, co jste říkali, že komunisté získali na úkor sociální demokracie. Samozřejmě určitě v jednotlivostech ano, ale na to je hodně brzo, abychom to takto generalizovali. Pokud se podíváme na ty volební výsledky, tak je musím také poměřovat z hlediska absolutních čísel a z hlediska počtu voličů, kteří volili komunisty. Když nebudeme mluvit o procentech, ale o skutečných fyzických osobách, tak je jich míň, než bylo při volbách do Poslanecké sněmovny, což je samozřejmě dáno tím sníženým procentem volební účasti, čímž chci říct jednu věc. Podle mýho názoru ta největší část voličů sociální demokracie, ne že by přešla tam, či onam, ta největší část zůstala doma, čímž také dali něco najevo, co si myslí o naší politice, čímž také dali něco najevo, co si myslí o tom, jak jsme schopni sdělovat nebo nejsme schopni sdělovat, co všechno děláme nebo neděláme. Prostě i nohama se hlasuje tím, že člověk z toho bytu neodejde a zůstane doma a my to skutečně, pokud to budeme bagatelizovat, tak si myslím, že ti lidé příště nezůstanou doma, ale půjdou volit někoho jiného. To je první věc. Pokud jde o Nezávislé, tak podle mého názoru ti Nezávislí tady získali něco pouze tou značkou, ale ve skutečnosti je zapotřebí, protože to je strašně ošidné, když někdo volí komunisty, ví, co to znamená, když někdo volí sociální demokracii taky, Občanskou demokratickou stranu, tak také, ale když někdo volí Nezávislé, tak je to volba protest proti politickým stranám, tomu rozumím, ale je zapotřebí, aby si lidé uvědomili, že nevolí nezávislé, protože každý v tomto státě je na někom závislý, prostě oni si z této populární značky udělali nálepku, u které tušili, že jim úspěch přinese, to se potvrdilo, marketinkově je to nepochybně dobře zvládnuté, ale z hlediska toho, co skutečně bude vyjadřovat jejich politiky, si myslím, že toho lidé mnoho nevědí a je to trošku krok do neznáma. Ale říkám, tím nechci snižovat náš neúspěch, k tomu jsem se vyjádřil jasně a to platí prostě.

Hana Hikelová : Pane Topolánku, co vy na úspěch Nezávislých?

Host (Mirek Topolánek): My jsme měli velké obavy, že při nízké účasti se může stát, že tyto různé kandidátky mohou uspět, takže mě to nepřekvapilo při té nízké účasti. Mám podobný názor jako Stanislav Gross, asi to nebude překvapivé v tom smyslu, že oni sami budou muset odhalit v dalším politickém působení, na čem jsou vlastně nezávislí, na kom a jestli to náhodou není na voličích, já, když si vezmu absolutní čísla, tak 200 tisíc hlasů pro nějaký politický subjekt, které znamená desetiprocentní úspěch, svědčí o tom, že voliči tentokrát radši zůstali doma. Mnozí zůstali doma, protože se neidentifikují s Evropským parlamentem, tomu se dá rozumět, my jsme se snažili v části kampaně určitým vzděláváním a jakousi edukativní misionářskou činností to zlepšit, asi se nám to nepodařilo důsledně. Celá řada lidí nechodí k volbám normálně, to je ten lektorát, který zůstával doma vždycky a z toho samozřejmě vyprofilovali ti Nezávislí a budeme čekat asi všichni, jak se bude chovat ten subjekt, který je jakoby slepený z několika, to znamená to SNK Evropští demokraté, případně další subjekty, jak bude dál postupovat na politické scéně a jak se bude chovat Vladimír Železný, který jakýmsi vynikajícím záběrem prostě v pelotonu předstihl, přespurtoval vlastně všechny ostatní a podařilo se mu něco, v co možná ani sám zpočátku nevěřil, takže já si počkám, až to, jaké názory budou prezentovat, jaké činy je budou, jaké činy za něj budou i v tom Evropském parlamentu.

Hana Hikelová : Já na to trošku navážu. Pokud bychom vycházeli z odhadů výsledků eurovoleb, a je to samozřejmě hypotéza, pane Topolánku, nestačily by vám hlasy společně s lidovci na to, aby byla většina. Je to doopravdy čistá hypotéza, vycházejí z odhadů. Dovedete si představit, že byste s Nezávislými spolupracovali, kdyby podobný úspěch zopakovali při volbách do Poslanecké sněmovny?

Host (Mirek Topolánek): To je opravdu velká spekulace. Já si myslím, že ve volbách do Poslanecké sněmovny za prvé přijde víc lidí a my jsme byli postiženi nízkou účastí, za druhé lidé daleko méně experimentují, nicméně je tady subjekt, s kterým samozřejmě můžeme jednat, můžeme se s ním bavit. Já budu mít tendenci a všichni mí kolegové po zkušenostech jak z této vlády, tak z těch vlád předchozích udělat spíše dvoučlennou, než tříčlennou koalici a to programově blízkou, ale mluvit o tom teď, v této situaci, mě připadá hodně spekulativní.

Hana Hikelová : Na druhou stranu ČSSD má podle odhadů 11 procent, KSČM 17 procent, levice tedy pravděpodobně jako celek oproti minulým sněmovním volbám ztratila. Pane ministře.

Host (Stanislav Gross): Tak určitě se budou vést různé úvahy, ale já si skutečně myslím, že lidé jako to zas tolik nerozlišují, levice, pravice, já si pamatuju jednou na pana Krampola a ten říkal, ať jsem levej nebo pravej, já chci hlavně zůstat zdravej a já mám pocit, že to tak do určité míry platí. Že řada lidí prostě se rozhoduje podle toho, jak je spokojená s tou, či kterou politickou stranou, jak ji vnímá a možná až na druhém místě, jestli je levicová nebo pravicová. Takže já bych to tady nesčítal nějaká levice nebo pravice, protože kam zařadíme ty Nezávislé. Pan Železný je v Senátu společně s komunistickým senátorským klubem, je to levice nebo pravice tito Nezávislí, takže ono to je opravdu velmi složité tady teď usuzovat levice, pravice. Ale v každým případě, pokud jde o komunistickou stranu, tak prostě ta se nám tady etablovala, spolupracují s ní dnes v Poslanecké sněmovně všechny politické strany a upřímně řečeno, nemyslím si, že byla zrovna upřímná slova pana předsedy Topolánka, když tady před chvílí hovořil o tom, že si nepřejí, aby komunisté byli silní, protože samozřejmě, že to nejvíc pomáhá Občanské demokratické straně, protože v tu chvíli ví, že ona bude tím dominantním subjektem mezi demokratickými politickými stranami. A jenom snad...

Hana Hikelová : Pane Topolánku...

Host (Mirek Topolánek): Tak to musím říct, že je na velkou diskusi a polemiku, kdo vlastně bude hegemonem české levice a na jaké bázi, jestli na bázi sociální demokracie nebo dnešní KSČM, vlastně vznikne ta budoucí levicová strana a já mám velké obavy podle toho vývoje, který u nás je, že to bude KSČM, která bude dominovat a vůbec mě to nijakým způsobem netěší, takže když jsem mluvil o tom, že mě netěší, že sociální demokracie není stabilizovanou stranou, o které si přelévala vždycky mínus 15 procent pod námi a byla stranou jako hegemonem levice, tak to je naprostá pravda, já to takhle, tak jak to říkám, tak to i myslím, a myslím si, že jsem demokrat natolik, abych si v tomto smyslu nevymýšlel. Mě děsí nárůst komunistických hlasů při takto nereformované straně, jako je dnes KSČM.

Host (Stanislav Gross): No to je sice, je pravda, ale na druhé straně samozřejmě ODS dělá mnoho pro to, aby komunisty z té izolace vyvedla, protože jestli se někdo...

Host (Mirek Topolánek): Ale probůh co tedy?

Host (Stanislav Gross): No tak například, že si společně zvolíte prezidenta republiky, tak co jiného to je, nežli vyvádění...

Hana Hikelová : Pane ministře, seznam, který dával Miloš Zeman, tedy není pravdivý, když říkáte...

Host (Mirek Topolánek): Já musím říct, že to odmítám, všechny strany volily prezidenta Václava Klause a já jsem tomu rád.

Host (Stanislav Gross): Jasně, ale přeci víte, že nejméně, tuším 29 nebo 30 poslanců komunistické strany muselo ten hlas dát, ale to není podstatné. Já samozřejmě jsem snad dlužen ještě jednu věc posluchačům, to je to, že abych nevypadal jako neslušný, že jsem neblahopřál vítězi. Já jsem to učinil ještě v předsálí, než jsme vstoupili do studia, ale

Hana Hikelová : To mohu posluchačům potvrdit.

Host (Stanislav Gross): Ale je zapotřebí to ještě udělat asi přes éter, protože samozřejmě, že v demokracii se to sluší a netěší mě to, ale musíme to prostě vnímat, takže blahopřeji, pane předsedo.

Host (Mirek Topolánek): Tak já děkuju, on Stanislav Gross má pravdu, on mi opravdu blahopřál. Ono je to trochu vítězství Pyrrhovo, protože v této chvíli neznamená žádný posun na té vnitropolitické scéně, takže je to signál, je to signál výrazné nespokojenosti občanů a já jsem rád, že takový signál přišel, ale v této chvíli mě to netěší v tom smyslu, že by se změnilo něco na té vládní konstelaci, aspoň to tak nevypadá.

Hana Hikelová : Pane ministře, tento týden vláda projednala část materiálu, ve kterém hodnotí dvouleté vládnutí v této zemi. Za největší úspěch považujete to, že jste přivedli zemi do Evropské unie a také zahájení reformy veřejných financí. Voliči to ale evidentně příliš neocenili.

Host (Stanislav Gross): Já si myslím, že to je pravdivé to konstatování. Náš bývalý předseda Jiří Horák říká, že v politice rozhodují ne fakta, ale představa o faktech a pravda je, že představa o těch faktech je jiná, nežli je třeba skutečná realita, ale to je náš problém, to není něco, co bychom mohli vyčítat veřejnosti. Objektivní pravda samozřejmě je taková, že Česká republika přes řadu problémů, které máme zaznamenala v těch posledních 4, 5 letech poměrně solidní vývoj, jak v oblasti hospodářské politiky, tak samozřejmě i v tom, co se nám podařilo vyjednat v rámci přistupování k Evropské unii, i to, co jsme dokázali splnit v rámci podmínek pro vstup do Evropské unie, nicméně rozhodující je, jestli se nám to podařilo nebo nepodařilo sdělit veřejnosti, jestli tomu veřejnost uvěřila a jestli veřejnost to považuje za dostatečné a tady ve světle těch výsledků prostě musíme konstatovat, že tuto druhou část, tu jsme prostě nezvládli.

Hana Hikelová : Pane Topolánku.

Host (Mirek Topolánek): Tak ode mě se snad nečeká, že budu tu vládu chválit. Já bych řekl, že nepochybně jediným významným úspěchem té vlády, a to ještě velmi pochybným je to, že přes svou nekompetentnost, nesourodost, programovou i jinou vlastně vydržela až do této doby. Je spousta věcí od detailů až po systémové problémy, které ta vláda neuměla vyřešit, buď k tomu neměla programový instrument, anebo neměla tu sílu a myslím si, že každý další měsíc prodlužování života této vlády bude škodit lidem v České republice.

Hana Hikelová : Dnes také přišla zpráva, která se v podstatě vůbec netýká voleb do Evropského parlamentu, ani toho, o čem jsme mluvili, ale týká se personálního obsazení vlády. Křeslo ministra spravedlnosti zůstane od pondělí neobsazené, protože ministr Karel Čermák se rozhodl rezignovat. Důvodem podle všeho je rozhodnutí vlády vzít soudcům od příštího roku 13. a 14. platy. Pane ministře, přece jenom křeslo ministra spravedlnosti je tak trošku zakleté. Když jste hledali nástupce Pavla Rychetského, tak padala celá řada jmen a působilo to velmi rozpačitě, ten výběr člověka na tento post. Jak to bude vypadat tentokrát, jak rychle podle vás seženete náhradníka?

Host (Stanislav Gross): Tak pokud půjde o v uvozovkách konvenční řešení, to znamená prostě odejde člen vlády, přijde nový člen vlády bez něčeho dalšího, tak si myslím, že to dlouze trvat nebude. Tak to je věc, která by mohla být vyřízena během spíše dnů, než-li týdnů, alespoň z hlediska toho, aby bylo známo jméno. Samozřejmě pak nastupují určité procedury. Jiná otázka je, jestli samozřejmě zůstane u tohoto konvenčního řešení, protože může samozřejmě být také debata o tom, že by stálo za to, aby změny ve vládě byly hlubší a pak samozřejmě ve světle těchto záležitostí by se to mohlo trochu prodloužit. Ale v zásadě to je v tuhletu chvíli ještě trošku předčasné.

Hana Hikelová : A mluvil jste o tom s premiérem Špidlou, že by to mělo býti jaksi rozsáhlejší, ty změny, že by pouze nebylo to, jak říkáte, konvenční řešení, to znamená najít pouze nového člověka na post ministra spravedlnosti?

Host (Stanislav Gross): Tak, s panem předsedou Špidlou jsme hovořili o té záležitosti na ministerstvu spravedlnosti již před několika dny, protože to není nějaká věc z hodiny na hodinu. Kdyby se takto pan ministr Čermák rozhodl a jinak samozřejmě bych mu chtěl poděkovat za odvedenou práci, protože svou stopu na tom resortu nepochybně zanechal pozitivní, ale o tom, jak budeme reagovat na to vysvědčení, které teď dostali, tak o tom budeme debatovat v následujících dnech. Takže to je teď přeci jenom trošku příliš čerstvé.

Host (Mirek Topolánek): Tak já jsem ministra Čermáka vnímal jako velmi slušného člověka, kterému ovšem do toho, aby byl úspěšný ministr, chybělo několik předpokladů, což není úplně jeho vina, to je vina té nominace, v tom případě Vladimíra Špidly, on nebyl ani politik, ani manažer, on byl spíše odborník a možná úředník, takže v té vládě neprosazoval to, co bylo potřeba, tu podporu neměl, takže ten odchod asi nebyl vyvolán pouze těmi 13., 14. platy, to by bylo velmi úsměvné, protože soudci nežijí mimo tuto republiku a jestliže se ruší 13., 14. platy a rozpočítávají se do dvanácti platů, tak proč zrovna soudci by měli zůstat stranou tohoto procesu, který je logický a jediný rozumný. Takže jeho odchod byl podle mě dlouhodobější záležitost a pokud bude docházet ve vládě k nějakým hlubším změnám, tak budou spíše vyvolány odchodem některých koaličních partnerů. Já si myslím, že to ten problém sice nevyřeší, ale střednědobě to může tu vládu stabilizovat.

Hana Hikelová : Říkají mí dnešní hosté, předseda ODS Mirek Topolánek a místopředseda ČSSD a ministr vnitra Stanislav Gross. Pánové, já vám děkuji a těším se opět někdy na slyšenou.

Host (Stanislav Gross): Hezký den.

Host (Mirek Topolánek): Pěkný den.

Zranění dítěte opilým lékařem

Hana Hikelová : A po volbách pojďme k dalšímu tématu. Lékař Vinohradské nemocnice v Praze v pondělí srazil dvouleté děvčátko. V krvi měl údajně přes 3 promile alkoholu. Z práce dostal okamžitou výpověď, holčička bojuje o život v pražské Thomayerově nemocnici. Podrobnosti připojuje redaktorka Helena Šulcová.

Helena Šulcová : Bylo pondělí krátce po 10. hodině dopoledne. Matka s dvouletou dcerou prochází areálem nemocnice Královské Vinohrady. S malou holčičkou byla na běžném vyšetření. K východu z nemocnice jdou kolem oční kliniky. A právě zde, u pavilonu E, se celá tragédie stala. Lékař se řítil se svým vozem, nezvládl zatáčku a srazil dvouletou Lucinku s její matkou. Ta byla po krátkém vyšetření propuštěna domů, holčička ale od pondělního dopoledne bojuje o život v Thomayerově nemocnici v Praze.

Host (Petr Mach): Zdravotní stav malé Lucinky zůstává kritický, se neobjevily žádné výraznější komplikace, pokud tedy dojde k překonání té krize, tak u malé Lucinky nastoupí řada operací.

Helena Šulcová : Říkal po havárii mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Mach. Holčička při nehodě utrpěla těžká zranění hlavy, vnitřních orgánů a nohy. Dechová zkouška prokázala, že lékař Gynekologicko porodnické kliniky měl v době nehody 3,28 promile alkoholu v krvi. Lékař ale tvrdí, že byl střízlivý a napil se až po havárii. Čeká se ještě na výsledky krevního testu. Nehodu lékař vysvětloval selháním brzd. Předběžné výsledky šetření ale jeho tvrzení vyvracejí. Technická závada na vozidle nebyla. Lékař dostal okamžitou výpověď. V nemocnici se podle ředitelky Marie Alušíkové zpřísnily kontroly na pracovištích.

Host (Marie Alušíková): Kontroly nejenom na požití, či nepožití alkoholu, to znamená přepadové kontroly s trubičkou, ale také kontroly na přítomnost lékařů na pracovištích.

Helena Šulcová : V nemocničním obchodě se už také nesmí prodávat alkohol. Právě tam si podle některých informací lékař chodil kupovat nejčastěji vodku. Lékař se chce setkat s rodiči zraněného děvčátka, je připraven se o holčičku postarat. Policie už doktora obvinila z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu až 5 let vězení. Finanční náhradu po něm navíc budou chtít nejen rodiče holčičky, ale zřejmě i zdravotní pojišťovna za náklady, spojené s operacemi. Vinohradská nemocnice zase zvažuje podání žaloby pro poškození dobré pověsti. Podle posledních informací je malá Lucinka z nejhoršího venku.

Host (Petr Mach): Lékaři předpokládají, že z kraje příštího týdne bude provedena jedna z prvních plastických operací.

Hana Hikelová : U telefonu je teď mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Leoš Kabát, hezké odpoledne.

Host (Leoš Kabát): Dobrý den.

Hana Hikelová : Pane Kabáte, alkohol se v nemocnicích nesmí prodávat podle zákona o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi, jak je možné, že doktor Karas si podle informací médií kupoval alkohol i v nemocniční prodejně?

Host (Leoš Kabát): Ona aplikace tohoto zákona je možná trošičku složitější, jsou na to různé právní názory, vlastně vymezení pojmu zdravotnické zařízení, toto bylo zakoupeno v jídelně, která slouží pro širokou veřejnost.

Hana Hikelová : Ředitelka vaší nemocnice Marie Alušíková včera rozhodla o stažení prodeje alkoholu z nemocniční prodejny. Znamená to, že po té události, ke které došlo tento týden, jste změnili názor na prodej právě v této prodejně?

Host (Leoš Kabát): No zřejmě bylo to v souvislosti s tou událostí, která se stala, tak paní ředitelka rozhodla o tom, že stáhne prodej alkoholu.

Hana Hikelová : To, že se v prostorách zdravotnického zařízení nesmí prodávat alkohol, stanovuje zákon. V čem je problém, je nějak špatně definován a netýká se to jenom Nemocnice Královské Vinohrady, že v nemocničních areálech není problém sehnat alkohol?

Host (Leoš Kabát): Já se domnívám, že je to skutečně otázka výkladu toho zákona a jak sama vidíte, že vlastně i ostatní zdravotnická zařízení na to reagují tím způsobem, že někde se prodává, někde ne. Není to tam jednoznačně uvedeno podle mého názoru.

Hana Hikelová : V řadě nemocnic jsou potravinářské obchody, které mají v nájmu soukromé osoby, dá se jim vůbec nějak zabránit v tom, aby alkohol prodávaly?

Host (Leoš Kabát): Já si myslím, že ano, protože vždycky je to nějaká nájemní smlouva, kde je nějaká výpověď a myslím si, že toto lze upravit dodatkem smlouvy.

Hana Hikelová : Vaše nemocnice začala tento týden s kontrolami jak lékařů, tak i dalšího personálu, jak tyto kontroly dopadly?

Host (Leoš Kabát): V rámci kontrolní činnosti ta kontrola byla zaměřena jednak na přítomnost zaměstnanců na pracovišti, na administrativní kvalitu, administrativní náležitosti a také na alkohol, takže byly zjištěny drobné administrativní nedostatky, co se týká alkoholu, nebyl zjištěn žádný pozitivní případ.

Hana Hikelová : Říká mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Leoš Kabát, já vám děkuji a těším se opět někdy na slyšenou.

Host (Leoš Kabát): Děkuji, příjemný den, na shledanou.

Naši fotbalisté v Portugalsku

Hana Hikelová : Za několik minut začne v Portugalsku vrcholná akce letošní fotbalové sezóny. V úvodním utkání Eura nastoupí domácí výběr proti Řecku. České fandy ale samozřejmě mnohem víc zajímají aktuality právě z našeho tábora. Jak česká reprezentace strávila uplynulý týden, to shrne Vojtěch Bidrman.

Vojtěch Bidrman : Všechno to začalo pondělní utajovanou svatbou útočníka Jana Kollera. Dino řekl ano své přítelkyni Hedvice na zámku v Dobříši.

Host (Jan Koller): Jsem se šťastně oženil a doufám, že to bude klepat co nejdýl, až do konce života třeba.

Vojtěch Bidrman : A možná by se fotbalová veřejnosti o Kollerově životním zlomu vůbec nedověděla, nebýt nechtěného vyzrazení z úst reprezentačního kapitána Pavla Nedvěda.

Host (Jan Koller): On za to nemohl a on to ani nevěděl, že to nemá říkat a nakonec to dopadlo dobře. My už jsme se chtěli brát minulej rok, ale narodila se nám dcera, tak jsme to naplánovali na tenhle ten rok, zrovna je mistrovství Evropy, tak jsme to chtěli udělat ještě před, protože pak po tom mistrovství Evropy hlavně kvůli naplánování by to bylo těžký odhadnout, takže jsme to udělali tenhle ten termín.

Vojtěch Bidrman : A přesto, že si asi moc neodpočinul, ve středu už se Jan Koller spolu s ostatními reprezentanty sjel do dejvického hotelu Prahu na oficiální sraz s novináři. Největší problémy se zdravotním stavem měl reprezentační kouč Karel Brückner, který bojoval s bolestí zubů, stav dalších marodů, především tri Baroš, Jiránek a Lokvenz, se zlepšil. Posledně jmenovaný útočník Vratislav Lokvenz se zotavuje po výronu kotníku a ještě před odletem se nechal slyšet, že by měl být během prvních dvou tréninků v Portugalsku zcela fit.

Host (Vratislav Lokvenz): Každým dnem to je lepší a trošku to ještě napuchlý mám, ale ta bolest už není taková. Byl jsem jenom v posilně, nějaký cviky jsem dělal a takový, ale jinak vlastně jenom spíš rehabilitace a takový.

Vojtěch Bidrman : Ve čtvrtek dopoledne už reprezentanti nasedli na linku Praha Lisabon a ještě tentýž večer se usadili ve svém novém domově, areálu Pena Longa v malebném městečku Sintra nedaleko portugalské metropole. Hned po prvním tréninku bylo jasné, že největší problémy bude dělat všem fotbalistům počasí. Jak velkému vedru čelí obránce Zdeněk Grygera?

Host (Zdeněk Grygera): Tak asi nejlépe tím, že budeme hodně tekutin do sebe dostávat, hodně vody a ovoce a takový ty vitamíny, dobrá strava a moc se tomu nevystavovat třeba přes den tomu sluníčku.

Vojtěch Bidrman : Třicetistupňová vedra prý nevadí ani brankáři Petru Čechovi.

Host (Petr Čech): Tak při tréninku ne, já myslím, že potom odpoledne většinou jsme se schovali na hotelu, aby nás to horko nevyčerpávalo, takže se na to dá zvyknout, budeme tady dostatečnou dobu a když člověk o něco hraje, tak je mu tak nějak jedno, jestli je horko nebo není.

Hana Hikelová : U telefonu je teď doktor Jaroslav Větvička, hezký den.

Host (Jaroslav Větvička): Dobrý den.

Hana Hikelová : Pane doktore, v Portugalsku se nyní pohybují teploty kolem 33, 35 stupňů, během šampionátu by mělo být ještě tepleji. Jak se tomu vedru dá bránit, když se před ním v podstatě na hřišti není kam schovat?

Host (Jaroslav Větvička): No tak, pokud vím, tak začátky utkání přece jenom pořadatelé stanovili na už celkem přijatelný čas, tuším, že to je od 6 a 9 hodin, kdy už přece jenom ta teplota snad klesá. Máte pravdu v tom, že ta vedra jsou v současnosti v Portugalsku poměrně vysoká a teď o víkendu budou jakýmsi způsobem gradovat, v neděli je ohlášena špička, pak už to klesá, takže naši hráči v úterý by měli mít už příjemnější počasí, dokonce v té předpovědi jsou hlášeny nějaké mráčky na nebi, takže už to nebude tak hrozné. No, jak se tomu dá bránit. Samozřejmě tréninky asi nebudou úplně v těch špičkách teplotních, budou pravděpodobně v těch ranních hodinách, popřípadě v ty volné dny budou se trenéři a vedoucí mužstva snažit ty tréninky situovat do hracích časů. Kromě těchto režimových opatření, která samozřejmě spočívají ještě i v dalších věcech, například ve způsobu užívání klimatizace a tak podobně, tak je ještě řada dalších metod.

Hana Hikelová : O kolik je fyzický výkon těžší než třeba v běžných teplotách kolem 20 stupňů?

Host (Jaroslav Větvička): No tak procentuálně se to samozřejmě dá velice těžko vyjádřit, ale je pravdou, že teploty nad 30 stupňů tak velice ovlivňují sportovní výkon zvlášť tehdy, když nejenom jaksi výkon podáván celkově ve zvýšené teplotě, ale když například na hlavu pálí přímo slunce, tak to velice negativně ovlivňuje sportovní výkon a pokud vím, tak třeba fotbalisti konkrétně s čepičkami nehrají, ale ty časy hrací, tak tam už nelze předpokládat nějaké ostré sluníčko.

Hana Hikelová : Na kolik je pravda, že fotbalistům umožňují lépe se s tím vyrovnávat různé nové druhy dresů, není ta prezentace novinek v této oblasti spíše reklamním trikem?

Host (Jaroslav Větvička): Já se domnívám, že ne. My na Olympijské hry nyní v Athénám, kdy ty podmínky počasí budou daleko ještě horší nebo očekáváme, že budou horší, tak jsme samozřejmě se připravili, takže jsme navázali spolupráci s řadou odborníků, kteří se věnují této problematice a je pravdou, že i u nás je řada firem, které se věnují a vyvinuly docela zajímavé výrobky a látky.

Hana Hikelová : Říká doktor Jaroslav Větvička. Já vám za tyto názory děkuji a těším se opět někdy na slyšenou.

Host (Jaroslav Větvička): Ano, na shledanou.

Sobotní fejeton Jana Pokorného

Hana Hikelová : No a dvě hlavní události tohoto týdne zaujaly i mého kolegu Jana Pokorného. Eurovolby a Euro 2004 a pravidelný sobotní fejeton.

Jan Pokorný : "Tak konečně o tomto víkendu všichni vidí, jak je dobře být v Evropské unii. Jen si vzpomeňte na kterékoliv naše volby. Zpravidla příjemný víkend, slunce, český chatař obrací na louce seno nebo sklízí jahody. V lepším případě vběhne do volební místnosti, vhodí první lístek, který mu přijde pod ruku a už sedí v autě se štaflemi na střeše a plechovkami Balakrylu na přívěsném vozíku. Prostě, čeští politici mu volby nikterak nezpříjemňují.

Oč chápavější a vřelejší vztah k voličům má Evropská unie. Ruku v ruce s Evropskou fotbalovou asociací připraví na volební víkend pro Evropany hned šampionát v kopané. Ano, však víte sami. Ještě se ani nezačnou sčítat hlasy a už známe výsledky prvních utkání Eura 2004.

Politika a sport, to jsou vůbec spojité nádoby. Nějaký intelektuál kdesi na obláčku si myslí, že fotbalisté mají místo hlavy mičudu, ale vzpomeňme na nedávné vyhlašování nejlepšího fotbalisty Česka. Jak se hráčům rozzářily oči, když je prezident republiky nabádal, aby se nenechali před mistrovstvím Evropy znervóznit články nějakých pisálků.

Zákulisí na Euru 2004 v Portugalsku sleduje za Radiožurnál Jan Šmíd. Podle jeho informací hráči na politickém školení mužstva u videa dokonce rozebírali situaci, v níž se ocitla Dolly Buster, když ji na Praze 6 nedovolili v pátek volit, protože nebyla zapsána v seznamech voličů. Zařízli jí, jako nás Collina, vykřikovali prý fotbalisté v trpké vzpomínce.

Náš reportér diskrétně informuje, že hráči jsou zdravě naštvaní, pro úterní utkání doplnili do své hymny k textu Karla Šípa hola hou, Češi jdou, právě teď je pro nás fotbal vším, ještě vlastní slova. Hola hou, Češi jdou, za hory za doly, vyhrajou."

Hana Hikelová : Takové byly alespoň některé události, které nás zaujaly v tomto týdnu.

autoři: vbi , heš , jap , hah
Spustit audio