Nejde o dějepis, říká režisérka Parkanová, která natočila film o proměně vztahu dvou lidí po srpnu 68

5. červenec 2022

V hlavní soutěži karlovarského festivalu reprezentuje Českou republiku film Slovo režisérky Beaty Parkanové. Ve snímku, který je inspirován osudy jejích prarodičů, hrají Martin Finger a Gabriela Mikulková. „Film popisuje vztah Václava a Věry, jak se jim život promění, když se Václav po srpnu 68 nervově zhroutí a upadne do depresí, jak se promění rozložení energií v rodině, kdy žena přijde o hlavní oporu,“ přibližuje režisérka.

Jakou váhu má dnes, kdy jsme přesyceni vším a slovy zvlášť, právě slovo?

Čtěte také

Asi takovou, jakou váhu si pro něj stvoříte a přejete si dodržovat. Obecnou rovinu těžko od někoho můžete žádat. Pro někoho slovo nemá žádnou hodnotu, vůbec ne slovo vyřčené a pomalu ani slovo na papíře nebo ve smlouvě. Je schopen porušovat jakékoliv slovo. A jsou pořád lidi, a já je naštěstí kolem sebe mám, u kterých se dá opřít i o slovní dohodu, o slovo z očí do očí. Člověk si ten svět musí, kde může, trochu volit.

Měl jsem pocit, že možná víc než o politické pozadí příběhu a univerzální morální principy vám šlo o proměny vztahu dvou lidí z odlišného sociálního prostředí…

… a odlišného temperamentu. Jsou to charakterově jiní lidé. Přesto, nebo možná právě proto drží při sobě.

Co můžeme ještě prozradit o ději filmu?

Že je příběh filmu zasazen do roku 1968 a 1969, ale nejedná se o nějaký dějepis. Dobu film využívá pro to, aby měl nějaký rámec nebo rozhraní, ale jinak film popisuje vztah Václava a Věry a to, jak se jim život promění, když se Václav po srpnu 68 nervově zhroutí a upadne do depresí, jak se promění rozložení energií v rodině, kdy žena přijde o hlavní oporu a musí zabrat. A on zároveň přijde o svoji práci a společenské postavení, které měl.

Byla jste se podívat na uvedení filmu?

Byla jsem se tam podívat. Šla jsem se podívat, jestli se diváci smějí, reagují. Smáli se a měla jsem radost. Přestože film je drama, týká se zásadních nebo smutných věcí, tak se mi snad podařilo ho odvyprávět s lehkostí. Jsem ráda, že to je udělané tak, že tragické nebo bolavé momenty v životě jsou zároveň v životě dost komické, vyvolávají smích.

V čem spočívá naděje filmu?

Že ty nejbližší spolu můžou zůstat, že to dokážou zvládnout a že můžete v životě potkat člověka, který vás podrží.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.