Neexistující republika Podněstří

Jako ve filmu si musí připadat turista, který se v Moldávii vydá na levý břeh řeky Dněstr a nezná současnou moldavskou politickou situaci. Nečekaná hraniční kontrola jako z dob SSSR: spousta závor, vojáci se samopaly, velitelé s velkými placatými čepicemi a všude znaky a vlajky připomínající sovětskou symboliku. O filmové kulisy se v žádném případě nejedná, je to realita. Výše zmíněný turista právě narazil na hranici separatistické Podněsterské moldavské republiky.

V létě 2005 jsme se ženou cestovali z Moldávie přes Podněstří na Ukrajinu. V Kišiněvě jsme si našli autobus, který jel do podněsterského Tiraspolu. Jeho řidič nám tvrdil, že by na hranicích neměly být problémy, že stačí jen registrace za pár drobných peněz. Dobře, jedeme. Na hranicích si nás hned vzali stranou a odvedli k výslechu.

Voják či policista nebo co to bylo, se nás ptal, kam jedeme, co tam chceme dělat a podobně. My jsme mu vše vysvětlili a on začal s tím, že budou problémy: "No jo, ale my tady nemůžeme ukončit moldavská víza. Jestli chcete jet na Ukrajinu, musíte na oficiální moldavsko-ukrajinský přechod (je asi 150 km daleko)." Když jsme se ho zeptali, jestli se to dá nějak jinak vyřešit, řekl si sprostě o úplatek 60 USD a že vše bude v pohodě. To se nám zdálo moc a on nechtěl slevit. Po čase chtěl již jen 40 USD, ukecali jsme ho na 30 USD a zaplatili. Stvrzenku jsme nedostali, logicky. Ještě jsme se ho zeptali, jestli už teď nebudou problémy. "Vso v parjadke", odpověděl. Když vso v parjadke, tak vše v pořádku. Jen nám vrtalo hlavou, proč jsme nedostali potvrzení o registraci.

Na podněstersko-ukrajinské hranici se pochopitelně začali shánět po registraci. Snažili jsme se jim to vysvětlit, ale nešlo to. "Buď se vrátíte a tam se zaregistrujete a nebo zaplatíte pokutu 40 USD". Pohraničník byl neoblomný a nedal se přesvědčit. Zaplatili jsme 40 USD a byli jsme rádi, že jsme z té bláznivé země pryč.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané ve třetím kole soutěže můžete hodnotit v červnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio