Návštěva maďarských termálních lázní

3. červenec 2008
Zblízka

Z Moskvy, do které nás zavedl Jiří Korn, teď do jiné evropské země. Turisté hledají kvalitní služby za nízké ceny. I proto nastal poprask, když poměrně drahé Chorvatsko zakázalo dovoz potravin. Existuje ale země, která nabízí velmi solidní služby, dovoz potravin nezakazuje a turisté je tam vlastně ani nevozí. Proč také, když ceny jsou nízké. Řeč je o Maďarsku a o tamních termálních lázních, kam každoročně odjíždí na dovolenou tisíce Čechů. Ti podle statistik si oblíbili nejvíce koupele v malém městečku Zalakaros. Po důvodech pátral Zblízka reportér Českého rozhlasu Lubomír Smatana.

Lubomír SMATANA:
Trávník je dokonale střižený, ale pár přerostlých trsů ještě vyčnívá, a tak mladý muž pečlivě pracuje dál. Uklizeno je tu jak v Bavorsku. Hned u vchodu stojí informační kancelář, kde dostávám leták v češtině a přes turniket vstupuji do rozlehlých lázní. Sem sice lehčí o sto čtyřicet korun, ovšem v deseti bazénech můžu strávit celý den. Lázeňský areál má rozlohu deseti hektarů, a tak je jasné, že nestihnu projít ani čtvrtinu. Náhle však vidím restauraci s českými nápisy a místo k vodě usedám pod slunečník.

Ladislav NOVÁČEK, návštěvník z Blanska:
To je zrovna ostrý jak blázen, protože jsou tady tyhlens ty papriky drcený. My jsme tady po pátý. Tady díky tomu, že je spousta atrakcí, a prostě parádní prostředí, tak jsme semka začali jezdit kvůli dětem hlavně, protože když pojedem k moři, jakože u moře jsme už taky párkrát byli, ale i ty malí miminka semka můžou jít, fakt super.

Lubomír SMATANA:
Vysvětluje Ladislav Nováček z Blanska. Na lázně nedá dopustit a vždy sebou bere i přátele, aby se pochlubil svým cestovatelským objevem.

Ladislav NOVÁČEK, návštěvník z Blanska:
Říkám, semka vlezete ráno, potřebujete akorát plavky a celý den nemusíte vylízt, protože tady je všechno, co potřebujeme, všichni jsou milí a ceny jsou výborný, jo. Tady jste za polovinu toho, co normálně u moře.

osoba:
A Maďaři jsou příjemní. Myslím si, že jsou nám takoví blízcí, ale jsou takoví víc pohodoví, jako je to velice příjemný.

Lubomír SMATANA:
Do termálních lázní však lidé jezdí především kvůli odpočinku a léčivé vodě. Její složení označují odborníci jako velmi příznivé, například pro léčbu ženských nemocí nebo třeba kloubních onemocnění. Zapravdu jim dává Jiří Žďánský z Mladé Boleslavi, který prý kdysi nemohl ani chodit a teď běhá v areálu jako zajíc.

Jiří ŽĎÁNSKÝ, návštěvník z Mladé Boleslavi:
No, já vám můžu říct, já jsem projel pár českejch lázní, protože já jsem byl jednu dobu ochrnutej na půl těla, skoro rok jsem nechodil, se dá říct, pořádně, jo. A teď, co jezdíme sem, tak naprosto jsem v pohodě a v pořádku. Ale prodělal jsem i teď operaci ledvin, opravdu to tady léčí na všechny způsoby.

Lubomír SMATANA:
Do lázní přijel pan Žďánský s manželkou a mají sebou i roční vnučku. I pro tak malé batole je to podle důchodce bez problémů.

Jiří ŽĎÁNSKÝ, návštěvník z Mladé Boleslavi:
Jo, dá se to, dá se to. Zejtra jí bude rok. Vloni jsme tady byli na hotelu a teď jsme na privátě kvůli vnučce, ale jinak jsme naprosto spokojený, ať se týká pořádku, čistoty, stravování, tak je tady velice na úrovni. A pro Češi se snažej, myslím, udělat to maximum.

Lubomír SMATANA:
Každý bazén má svého plavčíka, děvčata neustále stírají vodu z podlahy, aby lidé neuklouzli, venkovní bazén právě nabízí další dávku umělého vlnobití a děti skotačí na toboganu. Vedoucí provozu Arpád Loszon si mě vede do útrob komplexu a vysvětluje strategii.

Arpád LOSZON, vedoucí provozu:
Tento bazén byl postavený jako první krytý v roce 1974. Od té doby funguje areál celoročně a neustále ho zdokonalujeme. Stavíme nové bazény, v sezóně zaměstnáváme dvě stě lidí a stále vymýšlíme novinky. Mimochodem voda v tomto bazénu vyvěrá z hloubky dva tisíce tři sta metrů a je teplá třicet čtyři až třicet šest stupňů.

Lubomír SMATANA:
Termální lázně v Zalakarosi vznikly náhodou. Ještě po válce tu americkomaďarská naftařská společnost hledala ropu. Místo černého zlata ale objevila horké prameny. Maďaři je znamenitě využili, po změně režimu dokonale zvládli marketing a služby a ročně do lázní přilákají na osm set tisíc lidí.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lsm
Spustit audio