Napište dopis, který urazí 8 tisíc kilometrů. Pozor, expedice Jižní pošta vyráží už za pár dnů!

7. duben 2015

Představte si, že vašemu blízkému do schránky přijde dopis z dalekého Maroka. Nedůvěřivě ho otevře – a uvidí řádky, které jste napsali vlastní rukou. Chtěli byste někomu takový zážitek věnovat? Máte neopakovatelnou příležitost.

Už v pondělí 13. dubna z Česka vyrazí expedice čtyř dobrodruhů, kteří se v kabinách dvou poštovních Land Roverů vydají po stopě Antoine de Saint-Exupéryho. Na cestě nebudou sami – oba vozy budou plné dopisů, které můžete napsat i vy.

Ručně psané dopisy naloží do auta, převezou je na jih Evropy, přeplují Středozemní moře a pokračovat budou přes Malý Atlas a okraj Sahary. A odtamtud? Přímo k mysu Juby.

Tady, po skoro čtyřech tisících kilometrech, odnesou všechny dopisy na poštovní úřad a pošlou zpátky do Česka.


Proč právě mys Juby?
Právě tady prožil nejkrásnější léta života autor Malého prince Antoine de Saint-Exupéry – jako velitel letiště. Kromě klasické práce letce se tady snažil (úspěšně) přesvědčit vzbouřené kmeny Maurů, aby přestaly ohrožovat právě přepravu pošty. A tady se také stal spisovatelem – začal psát svůj první román Kurýr na jih (někdy také Jižní pošta). První myšlenka na napsání Malého prince ho údajně napadla také právě tady.

Jak poslat dopis?

Chtěli byste, aby mezi dopisy, které tuto neuvěřitelnou trasu urazí, byl i ten váš? Napište dopis a vložte ho do klasické poštovní obálky – do adresy pro příjemce nezapomeňte dopsat La république Tchéque, Europe nebo Czech republic, Europe.

Zaslání dopisu stojí 100 Kč. Částku lze předat osobně společně s dopisem, a to až do neděle 12. dubna. Opozdilci budou mít poslední možnost poslat svůj dopis na cestu do Maroka ještě 13. dubna, a to před sídlem brněnské hlavní pošty, odkud expedice odjíždí přesně ve 12.00.

Čtěte také

autor: als
Spustit audio