Nahořklá, osvěžující chuť a afrodiziakální účinky. Gurmeti v Kolumbii milují pražené mravenčí zadečky

Traduje se, že láska prochází žaludkem. Možná víc to platí o exotických cestách a poznávání. Schválně: co prazvláštního jste v cizině ochutnali? Klokaní maso? Krokodýla? Želvu nebo třeba hada? A co takhle pražené mravence? Gurmáni jim přezdívají „kolumbijský kaviár“ a také přibližně tolik stojí. Prý jde o účinné afrodiziakum. Musí se však jednat o hormigas culonas, tedy doslova „mravence s velkým zadkem“. Vladimír Kroc pražené mravence ochutnal přímo v Kolumbii.

Tak zkusím, jestli to chroupne… Bylo to slyšet? První dojem nic moc. Neumím rychle z vlastní zkušenosti říct, čemu tady pralesní mravenci vděčí za svoji popularitu.

Křupavé princezní zadečky

Okřídlené samičky se zadečky naplněnými vajíčky. Ze všeho nejvíc chutí připomínají popcorn

Možná tomu, jak tvrdí pouliční prodavač, že působí jako afrodiziakum. Nebylo by divu, chytají se jenom okřídlené samičky se zadečky naplněnými vajíčky. Jsou to totiž princezny, které, kdyby neskončily na talíři, by se staly v jiném mraveništi královnami. Jde výhradně o druh Atta laevigata, který dal jméno princezně Attě v animované pohádce studia Pixar Život brouka.

Skutečné princezny Atty se sbírají po krátký čas rojení, které trvá v řádu hodin, v období monzumů v pralesích departmánu Santander. A sběrači se o ně doslova perou.

Velká poptávka po hormigas culonas, tedy mravencích s velkým zadkem, a jejich relativně vysoká cena mají bohužel za následek devastaci mravenišť a mizení tohoto druhu, který je rychle nahrazen agresivnějšími, ale nejedlými mravenci.

Osvěžující afrodiziakum

Prý mám dál ochutnávat, vybízí mě prodavač na ulici. Určitě podle něj praženým mravencům přijdu na chuť… Nevím, mají mít příjemně nahořklou a osvěžující chuť. Zahání prý únavu a žízeň. Ve skutečnosti ale povzbudivě působí vůně hmyzích feromonů.

Čtěte také

Ze všeho nejvíc mi chutí připomínají popcorn. A přitom se údajně v minulosti za tuto delikatesu platilo nejlepšími kokovými listy!

Indiánská tradice v obchodních centrech

Tradice sahá hluboko do minulosti, dávno před příchod španělských kolonizátorů. Na mravencích si pochutnávali Indiáni Guaneové, kteří je pražili ve speciálních hliněných nádobách. Rozšířili je i do končin, kde se tento druh nevyskytuje, tedy až do Paraguaye. Tam jim říkají bachaco, v Peru je pojmenovali z kečuánského siqui sapa.

Dnes se upravují různě – praží se, smaží, grilují nebo pečou. V luxusních obchodech se prodávají zalité belgickou čokoládou

Dnes se upravují různě – praží se, smaží, grilují nebo pečou. Dokonce se v luxusních obchodech prodávají zalité belgickou čokoládou. Autentické jsou ale tyto, koupené v papírovém kornoutu, mírně posolené, upravené na comale – tedy plechu nad ohněm - přímo na ulici. Po chvíli se smíříte i s tím, že vám mezi zuby skřípou jejich nožičky.

autoři: Vladimír Kroc ,
Spustit audio

Související