Na zralá a chutná rajčata se vyplatí si počkat, doporučuje Pavel Maurer

10. srpen 2019
Glosa Pavla Maurera

Nejlepší zelenina bývá obvykle ta, kterou si sami můžeme vypěstovat. Když ale jejímu zrání nepomáháme jako ve velkoprodukci, může se takové pěstování docela protáhnout. Dozrávání zeleniny nebo ovoce bychom ale neměli zbytečně uspěchávat, přírodě se totiž nedá jen tak poroučet.

Zdá se mi, že rajčata letos rostou mnohem pomaleji než obvykle. Já jsem na svém malém záhonku vysadil hned tři různé rajčatové odrůdy, abych měl srovnání. Hnojím je ekologickým hnojivem, zalévám pečlivě a pravidelně, a když jsou velká vedra, tak prakticky denně. Někdy jim večer, před spaním i trochu zpívám, aby se jim lépe rostlo, ale zdá se mi, že je nějaký divný, proti-rajčatový rok.

Čtěte také

Tedy alespoň na mé zahrádce rajčata stávkují. Pokud vaše plodiny rostou úplně normálně, pak vám to ze srdce přeji, gratuluji vám a fandím. Ale já to konzultoval s několika jinými amatérskými zahrádkáři, a i oni mi potvrdili, že letos jim rajské nejdou tak pěkně jako v jiných letech. A tak mi hlavou běží různé scénáře, proč tomu tak je? Že by bylo moc krátké jaro, příliš studené noci v květnu?

A pak veliká vedra v červnu? Že by se klimatické změny projevily i na rajčatech? No, různé lidové pranostiky mají také svoje vysvětlení. Když mají třeba vlašáky tvrdou skořápku, bývá studenější zima, taky se říkávalo, že bude válka, ale to už je asi moc velká fantazie.

Příroda si žije svým způsobem

Jiná lidová moudrost tvrdí, že „Co červenec neuvaří, srpen nedopeče”, nebo „Když je v srpnu hodně rosy, mají z toho radost vosy“. Každopádně já z toho radost moc nemám a říkám si, že se prostě musím smířit s tím, že příroda kolem nefunguje ve stylu „Poručíme větru, dešti“, ale matka příroda si prostě žije svým způsobem, má svá pravidla, na něž jsme my, všemocní lidé, pořád krátcí!

Čtěte také

Já si na ta svoje rajčátka letos prostě počkám trochu déle, a nebudu reptat, protože mám tohle ovoce moc rád. Ať už do omáček, do salátů, rajčata sušená či nakládaná. Prostě na všechny způsoby. Největší gurmáni, když narazí na chutná rajčata, tomaty či paradajky, tak si je utrhnou zralá, nikdy je neuskladní v lednici a v přirozené teplotě nakrájí na plátky, lehce osolí a zakápnou panenským olivovým olejem.

V této jednoduché úpravě si kvalitní rajče užijete opravdu nejvíc! Ovšem pozor – jeho chuť závisí na tom, zda vám jej urychlili ve velkoprodukci, nebo jste si na něj, jako letos já, prostě pokorně počkali malinko déle.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio