Na Vanuatu poničeném cyklónem je pět Čechů, s jedním se úřadům nedaří spojit

15. březen 2015

Cyklón Pam, který včera zasáhl tichomořské souostroví Vanuatu, míří k Severnímu ostrovu Nového Zélandu. Bouři provází vítr o síle až 270 kilometrů za hodinu.

České úřady vědí o pěti Češích, kteří momentálně na Vanuatu jsou. Čtyři z nich jsou v pořádku, s pátým se snaží navázat kontakt česká ambasáda v Austrálii.

„Chybí nám spojení s jediným, který je bohužel na tom zřejmě nejvíce postiženém ostrově,“ řekl Českému rozhlasu ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD.

„Není to úplně jednoduché, protože tam to spojení je opravdu špatné a je to někdo, kdo už je tam delší dobu, takže předpokládám, že se tam celkem vyzná, není to nějaký turista," doplnil Zaorálek.

Austrálie posílá pomoc

Souostroví Vanuatu mezitím vyhlásilo stav nouze. Cyklón tam zničil celá města a vesnice a mnohé ostrovy jsou odříznuté od světa. Podle oficiálních informací živel na Vanuatu zabil nejméně 10 lidí, stále se ale nepodařilo navázat spojení s odlehlými částmi země a údaje o počtu obětí tak zřejmě ještě porostou.

Bouře poničila také velkou část hlavního města Port Vila. Způsobila také záplavy a z domovů vyhnala tisíce lidí. Škody hlásí i ostrovní stát Tuvalu. Tam cyklón odnášel domy, zničil úrodu a zasáhl polovinu obyvatelstva.

Do země míří humanitární pomoc ze zahraničí. Na souostroví už přistála první letadla s humanitární pomocí.

„Součástí balíčku je pět milionů australských dolarů, humanitární pomoc jako voda, potraviny a provizorní přístřešky pro asi pět tisíc lidí. Do oblasti také pošleme tým zdravotníků a vybavení pro záchranáře," popsala australskou pomoc tamní ministryně zahraničí Julie Bishopová.

autor: znk
Spustit audio