Na rande v roušce? Nejatraktivnější je modrá chirurgická, zjistili vědci

Možná už jste na to přišli sami: roušky a respirátory jsou praktické nejen ze zdravotního hlediska, ale taky estetického. Ledacos se za nimi schová. Britští psychologové teď přišli s tvrzením, že roušky zvyšují atraktivitu nositele.

Není rouška jako rouška. Podle psychologů z Univerzity v Cardiffu působí nejatraktivněji člověk, který má chirurgickou modrou roušku. O něco méně přitažlivý se prý jeví nositel látkové roušky, pak člověk, který má spodní část obličeje schovanou třeba za monitorem notebooku. Nejméně atraktivní je odhalená tvář. Vyplývá to ze studie v časopise Cognitive Research.

Modrá je dobrá

A proč právě modrá chirurgická rouška vítězí na plné čáře? Autoři studie to spojují s tím, že zdravotníky, obzvlášť teď, během pandemie covidu, vnímáme jako hrdiny. Člověka s chirurgickou rouškou proto automaticky považujeme za zodpovědného,a tedy společensky přitažlivého.

Před pandemií tomu prý bylo naopak. Pohled na člověka s rouškou ostatní odrazoval od bližšího kontaktu. V té době jsme si roušku podvědomě spojovali s nemocí. V tom pandemie naše vnímání roušek změnila, vysvětluje jeden z autorů studie, psycholog Michael Lewis.

Čtěte také

Jak výzkum probíhal?

Vědci v Cardiffu svůj výzkum prováděli loni v únoru. 43 studentek během něj on-line hodnotilo obrázky mužů, každá z nich ohodnotila na 160 tváří.

Vědci zatím publikovali jen první část výzkumu, kdy ženy hodnotily muže. Druhá část bude následovat až později, Lewis ale předpokládá, že výsledek bude v podstatě stejný. Hodnocené snímky mužů vybrali z chicagské databáze tváří, kterou sestavila tamní univerzita právě pro vědecké účely. Z databáze pak vědci vybrali muže mladší 30 let, bez brýlí, bez vousů a bez piercingu.

autoři: Marcel Faltys , als
Spustit audio

Související