Na nádraží v ruském Volgogradu se odpálila sebevražedná atentátnice, zemřelo nejméně 16 lidí

29. prosinec 2013

Nejméně 16 lidí zemřelo při výbuchu na nádraží v jihoruském Volgogradu. Tři desítky zraněných skončily v nemocnici. Počet obětí se různí a zřejmě ještě není konečný. Podle ruských úřadů stojí za útokem sebevražedná atentátnice, k útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Policii se hlásí spousta svědků, kteří se shodují, že výbuch byl velmi silný. Vysypala se okna nejen v přízemí, kde nálož poblíž vchodu vybuchla, ale i v patře.

Představitel Národního protiteroristického výboru řekl stanici Věsti, že pokud jde o příčinu tragédie, předpokládají akci sebevražedné útočnice, která nálož odpálila ještě před nádražními bezpečnostními rámy.

Podle starostky Iriny Gusevové ve městě není žádná panika a Volgograd dál žije svým životem. „Situace teď ale není jednoduchá, protože mezi zraněnými jsou i děti,“ dodala starostka.

Podobný výbuch zažilo město letos v říjnu, kdy se v autobusu odpálila sebevražedná atentátnice z Dagestánu, tehdy zemřelo 6 lidí a téměř 40 bylo zraněno. Ruské protiteroristické jednotky později dopadly a v přestřelce zabily organizátora útoku Dmitrije Sokolova.

Výbuch zachytily bezpečnostní kamery před nádražím:

autoři: jim , ČRo , Mirko Kašpar
Spustit audio