Na linii palby

9. březen 2011
Zblízka

Letectvo libyjského vůdce Muammara Kaddáfího provedlo v posledních 24 hodinách sérii útoků na pozice povstalců kolem ropného přístavu Rás Lanúf. Kaddáfího vojáci teď vytlačují povstalce z dobytých území. Jak vypadá situace na linii palby?

Po asi dvou a půl hodinách jízdy z Benghází přijíždíme do přístavního města Briga, kde se nachází největší ropná rafinérie. Právě odtud se ropa dostává do celého světa.

Cestou jsme potkávali povstalce, kteří měli připravené protiletadlové střely. Prošli jsme i několika check-pointy, kde se nás ptali, kam jedeme a jestli něco nepotřebujeme. Viděli jsme také černochy, kteří tuto oblast opouštějí v plně naložených dodávkách a vydávají se směrem k egyptské hranici.

Mým průvodcem po těchto končinách je student medicíny Sáad Al Mismárí. Cestou nás zastihne malá písečná bouře, viditelnost je mizivá a písečné jazyky zasahují do cesty podobně jako jazyky sněhové. Do toho se ještě plete stádo velbloudů, kteří bez ohledu na válku i silnici, míří kamsi za svým cílem.

Na cestách je vidět také povstalce, kteří míří do boje

V jedné vesnici vidíme povstalce v kavárně. Ptáme se jich na situaci v Rás Lanúf, abychom se nedostali do nějaké šlamastiky. „Je to tam hodně nebezpečné, neměli byste tam vůbec jezdit. Bombardují tam z letadel. Rakety před chvílí dopadly na město a zničily dva rodinné domy,“ varují.

Všude kolem cest jsou rozmístěny protiletadlové zbraně. Brzy se také dostáváme k rafinérii. Vstup do ní je však zakázán, dovnitř může pouze povstalecká armáda. Panují totiž obavy, že by se někdo mohl pokusit o sabotáž. Kousek od nás jsou obrovské kruhové zásobníky ropy. Kdyby se do nich trefila nějaká raketa, udělalo by to asi velkou paseku.

„Můžeš fotit lidi, ale zbraně ne. V Rás Lanúf byli nějací novináři, kteří tu fotili, a najedou došlo k bombardování. Někteří prý pracují pro něj,“ vysvětluje Sáad Al Mismárí.

Před improvizovaným muničním skladem probíhá rychlá instruktáž, jak zacházet s protileteckými zbraněmi. Je znát, že budoucí střelec vidí tento druh zbraně poprvé v životě.

Protiletecké kanóny obsluhují lidé, kteří dřív s těmito zbraněmi vůbec nepřišli do kontaktu

„Jste velmi stateční,“ snažím se vlichotit jednomu z velitelů. „Musíme být stateční, je to naše povinnost a nic jiného nám ani nezbývá. Jde o budoucnost našich dětí. Když nad Kaddáfím nezvítězíme, bude to náš konec. V sázce je všechno, naše budoucnost i minulost,“ odpovídá jeden z povstalců.

Po přátelském pohovoru opouštíme check-point, když se najednou na cestě ozve střelba. Se Sáadem se dohadujeme, jestli šlo o palbu naslepo, nebo se v mracích objevila Kaddáfího letadla. Plané debaty utnul náhlý příjezd do Rás Lanúf. Tady začalo jít do tuhého. Kolem rafinérie povstalci rozestavěli baterie protiletadlových zbraní namířených do nebe.

Za zvuků palby začnou všichni utíkat směrem od města. Raději šlápneme na plyn a odjíždíme pryč. Dojeli jsme, kam až se dalo. Za námi se ozývá střelba protiletadlových zbraní, míří na letadlo. My však jedeme pryč. Tady už nemáme, co dělat.


Zvětšit mapu ropného terminálu u Rás Lanúf

autor: mdo
Spustit audio