Na Jesenické přehradě začala po čtvrt století dlouhé pauze opět turisty vozit výletní motorová loď

Dvacet pět let trvalo, než se našli odvážlivci, kteří by začali na přehradě Jesenice u Chebu provozovat výletní motorovou loď. Po roce vyřizování se Miroslavu Novákovi a Renatě Nohejlové podařilo získat povolení, a tak 30. června zahájili první sezónu. Jejich loď se jmenuje Delfín a přivezli ji až z Holandska.

„Byl to můj sen, stát se lodní kapitánkou,“ usmívá se světlovlasá žena v bílém námořnickém obleku přepásaným úzkým modrým páskem. „Kapitánská čepice patří kolegovi Miroslavu Novákovi. Loď je náš společný projekt a on má kapitánské zkoušky už dvacet let, takže nás teď učí.“

Není to jen náročný koníček

„Chtěli jsme loď, ze které je dobře vidět, aby naši zákazníci nebyli utopení příliš hluboko bez možnosti výhledu,“ říká kapitánka Renata Nohejlová v kajutě, ze které je slušný výhled na zvlněnou hladinu.

Řídící deska nové výletní lodi Delfín

Dříve loď jezdila v holandských říčních kanálech a majitelé ji do Česka přivezli letos na jaře. Na palubu se spolu s dvojčlennou posádkou vejde maximálně deset lidí a kotví v nově vybudovaném kotvišti u Rybářské bašty.

Kapitánka Renata Nohejlová věří, že zájem o plavbu lodí bude. „Tohle léto zůstanou Češi kvůli epidemii doma. Chceme ji pronajímat i na večírky, oslavy a podobně. Není to tak, že bychom si vymysleli náročného koníčka.“

Jedeme za vámi! Letní reportéři Radiožurnálu Ľubomír Smatana a Ondřej Vaňura jsou všude tam, kde se něco děje. Nalaďte si Radiožurnál a poslouchejte po celé prázdniny.

Na přehradu už můžou i výletní lodě

Na Jesenici doposud mohly jezdit jen motorové čluny záchranářů a policie. Přehrada totiž byla chráněná jako zdroj vody, ale opatření už neplatí, a tak si majitelé lodi vyřídili povolení a zahájili provoz.

„Trvalo to přes rok a bylo s tím ohromné množství práce. Splnit všechny podmínky nebylo jednoduché,“ popisuje Miroslav Novák.

Vodní nádrž byla dostavěná v roce 1961 a je dlouhá dvanáct kilometrů. Na nejhlubším místě dosahuje dvanácti metrů a u Všeboře vystupuje z hladiny zatopený most, tam ale nová výletní loď jezdit nebude.

„Kolegové nejprve musí prozkoumat, jak je to hluboké. Přeci jenom má naše loď sedmnáct tun a nechceme s ní někde uvíznout,“ říká kapitánka, která je jinak majitelkou butiku s italskou módou v Chebu.

autoři: Ľubomír Smatana , vla
Spustit audio

Související