Na eskalátorech jezdíme už 125 let. První české pohyblivé schodiště vedlo na Letnou

16. březen 2017

Pohyblivé schodiště si 15. března 1892 nechal patentovat americký inženýr Jesse W. Reno. Jeho první eskalátor fungoval v New Yorku roku 1897 jako zábavní atrakce. Do Československa dorazil vynález téměř o 30 let později.

Poprvé se v československu pohyblivé schodiště objevilo místo lanové dráhy na Letnou v roce 1926. Tehdy se mu říkalo pohyblivý chodník. „Jednotlivé stupně byly dřevěné, ale dráha, po které eskalátor jezdil, byla železná,“ popisuje Pavel Fojtík, historik pražského Dopravního podniku.

První eskalátor v interiéru se v Praze objevil v obchodním domě Bílá Labuť. Ten byl otevřený 19. března 1939. Schodiště vedlo a dodnes vede z přízemí do prvního patra. Ve své době patřil obchodní dům k nejmodernějším v Evropě. V Brně byl eskalátorem od Rudolfa Duba vybaven obchodní dům firmy Baťa.

V roce 1968 byl pohyblivým schodištěm vybavený vůbec první československý podchod velkoměstského typu: pod Václavským náměstím v místě, kde se kříží s Vodičkovou a Jindřišskou ulicí. Tyto eskalátory dodávala Transporta Chrudim.


Nejdelší eskalátor v Česku je ve stanici metra Náměstí míru. Překonává převýšení 43 metrů a cesta nahoru trvá 2 minuty.

Tansporta Chrudim dodávala od 70. let také eskalátory do pražského metra. Před montáží do stanice je testovala na pěší cestě v Českém Krumlově.

„Musela se vyzkoušet funkčnost zařízení, jak jede prázdné a jak se opotřebovávají součástky,“ popisuje Fojtík. První pohyblivé schody v metru se objevily v nejstarších stanicích, a to na trase C v úseku z Florence na Kačerov.

autor: jaw
Spustit audio