„Muziku jsme brali stoprocentně vážně.“ Před 60 lety poprvé vystoupila kapela Rolling Stones

12. červenec 2022

Tři desítky studiových desek, třicet čtyři nahrávek z koncertů a nespočet videoklipů a výběrovek mluví za vše. Přesně před 60 lety poprvé před fanoušky vystoupili legendární Rolling Stones.

Nejdůležitější místo v dějinách evropské populární hudby. I takovou nálepku získal s odstupem času dnes už neexistující londýnský klub Márkí, ve kterém poprvé před fanoušky zahrála kapela Rolling Stones. Bylo to v červenci 1962. O rok později se ale domácím klubem britské kapely stal klub Crawdaddy.

Nejnovější angličtí hitmakeři, i tohle se píše na přebalu první desky Rolling Stones, která vyšla v dubnu 1964. Právě debutové album zakončilo éru vystupování v klubu Crawdaddy.

Logo s vypláznutým jazykem

 „Myslím, že je vždycky možné být hodně slavný. Co se týká Beatles nebo nás, tehdy byly skupiny něco úplně nového – parta lidí, kteří dělali muziku a brali ji smrtelně vážně, stoprocentně se tomu věnovali, nedělali jednu z mnoha věcí, ale zrovna tohle,“ prohlásil Mick Jagger.

Největší popularity Stouni dosáhli na přelomu 60. a 70. let. Ostatně každý fanoušek si ihned vybaví slavné logo s vypláznutým jazykem, které se poprvé objevilo na desce Sticky Fingers z roku 1971.

Čtěte také

Koncert na Strahově

Tanky odjíždějí, Stouni přijíždějí. I tohle hlásali billboardy po celém Česku v srpnu 1990. Na první tuzemský koncert na pražském Strahově fanoušky pozval v češtině Mike Jagger.

Památné vystoupení se pro mnoho lidí stalo symbolickým milníkem v naší historii. To, že v Praze hrají Stouni, znamenalo, že se skutečně něco změnilo. Kapelu na pódium dokonce uvedl tehdejší prezident Václav Havel.

Po loňské smrti Charlieho Wattse se kapela opět vydala na své turné Stones Sixty. Do konce léta zahraje třeba ještě v Německu, ve Francii nebo v Rakousku.

autoři: Jiří Štefl , prh
Spustit audio

Související