Oslava svobody a pádu železné opony. Legendární koncert The Wall před 30 lety sledoval celý svět

21. červenec 2020

V sobotu 21. července 1990 odehrál Roger Waters jeden ze svých nejvýznamnějších koncertů s názvem The Wall – Live in Berlin. Bývalý frontman kapely Pink Floyd tehdy postavil polystyrenovou repliku berlínské zdi, která stála na stejném místě jako před necelými osmi měsíci ta původní. Při poslední písni ji nechal opět symbolicky zbořit.

Hned po koncertě nechal Waters 170 metrů dlouhou 25 metrů vysokou zeď opět zbořit. Společně s ním se na pódiu tehdy objevila například i kapela Scorpions nebo zpěvák Bryan Adams.

„Přišlo tam 260 tisíc platících diváků, ale nikdo přesně neví, kolik lidí tam bylo. Kam se člověk podíval, tam viděl obrovskou masu lidí. Vyžádalo si to obrovskou produkci, velkou přípravu," vzpomínal bývalý frontman kapely Pink Floyd Roger Waters v talkshow Davida Frosta.

Podívejte se na video z Watersova kanálu na YouTube, které zachycuje přípravy pódia a zkoušku hudebníků.

Legendární akci, během které zazněla samozřejmě i slavná skladba Another Brick In The Wall, přenášela televize do celého světa. Jen v Berlíně vidělo koncert více než 350 tisíc lidí, čímž se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů.

Překonala ho až kapela Rolling Stones v roce 2006, když jejich vystoupení na pláži Copacabana sledovalo zhruba jeden a půl milionu fanoušků.

Výtěžek z akce The Wall – Live in Berlin a stejnojmenné desky věnoval Waters na charitu.

autoři: Josef Kaňka , and
Spustit audio

Související