Muzeum romské kultury představilo vítězný návrh památníku v Letech u Písku. Bude mít podobu lesa

11. červen 2020

Krajinářsko-architektonická soutěž o nový památník holocaustu Romů a Sintů v Letech u Písku zná svého vítěze. Stal se jím společný projekt ateliérů Terra Florida a Světlík.

Památník vznikne na místě někdejšího koncentračního tábora pro Romy, který v Letech u Písku stál až do srpna roku 1943. Jeho hlavním motivem budou stromy, které mají symbolizovat růst a porozumění.

Vítězný návrh podoby Památníku holokaustu Romů a Sintů v Čechách

„Jsme velice rádi, že se podařilo vybrat návrh, na kterém se porota prakticky jednoznačně shodla,“ uvedla ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová. „Vítězný projekt získal vysoké hodnocení nejen díky citlivému přístupu k tématu samotnému, ale i okolní krajině, do níž bude památník zasazen, a také s ohledem na splnění podmínky ekonomické přiměřenosti návrhu.

Prostor památníku by měla obklopovat zeď, skrze kterou bude možné projít pouze jedním vchodem. Přímo na místě bývalého koncentračního tábora zůstane volné prostranství. Návštěvníci se v areálu budou moci pohybovat po cestě, do které budou v drobných páscích z mosazi vsazena jména všech vězňů. Příběh internovaných osob bude vyprávět interaktivní “cesta vězňů”, díky které si budou moci návštěvníci pomocí mobilní aplikace nebo audiozáznamu vyslechnout vzpomínky pamětníků, romské písně či se dozvědět, jaký osud potkal konkrétního z vězňů.

Vítězný návrh podoby Památníku holokaustu Romů a Sintů v Čechách

Na místě budoucího památníku nyní v Letech u Písku stojí vepřín, o jehož zbourání se léta usilovalo. Odkup vepřína byl realizován vládou až v roce 2018. Výstavba památníku je vázána na provedenou demolici velkovýkrmny prasat, se kterou by se mělo začít ve druhé polovině roku 2020.  Otevření nového památníku pro veřejnost je plánováno na rok 2023.

Podle mluvčí Muzea romské kultury Alice Sigmund Herákové je současný vývoj historickým zlomem. „To, co tak dlouho hyzdilo tohle místo a hodně lidí trápilo, opravdu bude pryč. Je to opravdu výjimečná věc,“ řekla.

Předpokládané náklady na stavbu památníku jsou 31,5 milionů korun. Stavební práce by měly začít v průběhu druhé poloviny roku 2021.

autor: Barbora Němcová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.