Muslimům skončil ramadán

30. srpen 2011

Skončil jeden z pilířů islámu - ramadán. Devátý měsíc islámského kalendáře se vyznačuje přísným půstem, který má věřící přiblížit k duchovní podstatě islámu.

Během tohoto měsíce údajně prorok Mohamed obdržel první boží zjevení. Muslimové si tuto událost připomínají zvláštním půstem.

Během něho mají muslimové zakázané jíst, pít, kouřit, mít sex. To ale netrvá po celý měsíc. Každodenní půst končí svoláním na večerní modlitbu - maghrib. První pokrm, který pak jedí, je iftár - datle s vodou nebo mlékem. Pak se servíruje řada dalších pokrmů - nejčastěji kuře s rýží, ovoce a sladkosti. Ale všeho s mírou.

Od půstu jsou osvobozené těhotné a kojící ženy, ale také nemocní lidé a lidé, kteří cestují daleko. Nepostí se ani děti před pubertou. Zákaz postit se platí pro menstruující ženy a ženy v šestinedělí.

Ramadán má muslimy nabádat k lepšímu chování. Měli by zavrhnout špatnou mluvu, nadávání, pomlouvání. Je to i čas k urovnání sporů a vztahů. V neposlední řadě se muslimové víc modlí. V ramadánu by měl každý přečíst celý Korán.

Do muslimského světa jezdí hodně turistů. A tak je třeba mít na paměti, že personál hotelů a turistických center není od půstu osvobozený. Na místě je tak určitá vstřícnost a ohleduplnost ze strany turistů. Například se doporučuje nejíst a nekouřit na veřejných prostranstvích. Některé restaurace a obchody mohou mít taky upravenou otevírací dobu.

autor: nib
Spustit audio