Musíme přehodnotit přístup ke vzdělávání. Jinak vznikne kasta vyvolených, varuje odborník

8. červen 2017

Česká společnost nechápe vzdělání jako veřejný zájem. A je to chyba. V rozhovoru s Lucií Výbornou to říká odborník na vzdělávání Bohumil Kartous ze společnosti EDUin. „Například skandinávské společnosti to dokážou, díky tomu můžou ve školství vytvářet dlouhodobé koncepce,” poukazuje.

„Do českého vzdělávacího systému míří 3,4 % hrubého domácího produktu. Pokud se tohle nezmění, nemůžeme si dělat naději, že se něco změní ve vzdělávání jako takovém,” upozorňuje odborník na vzdělávání. „České učitele odměňujeme ostudným platem na úrovni pokladního v supermarketu.”

Kartousův syn právě navštěvuje jednu z typických českých základních škol. I proto může aktuálně čerpat z vlastních rodičovských zkušeností.

„Čeští učitelé mají dobrou vůli přizpůsobovat se světu kolem sebe. Zároveň je ale vidět, že jde o pokusy, které nemají skutečný dopad,” uvažuje. Stále při tom totiž narážejí na jasné mantinely, často například obtížně vybočují z vlastných zaběhnutých liní.

Vzdělávání dětí se týká i rodičů

A problémem jsou prý i samotní rodiče. „Školy stále mají status výchovných ústavů, zároveň se té role ale po roce 1989 vzdaly. S heslem ‚dejte nám dítě, vrátíme vám ho vyvzdělané’.”


Hrozí, že bohatští budou své děti vzdělávat v exkluzivních školách, kde se jim dostane kvalitního vzdělání - což pro ně bude znamenat obrovskou výhodu. Pak ve společnosti vznikne kasta, která bude vládnout ostatním.BOHUMIL KARTOUS

Rodiče jsou podle něj přitom základem pro úspěšnou výchovu i vzdělávání dítěte. „Patříme mezi země, kde je vliv rodinného zázemí skutečně determinující pro dítě,” upozorňuje Bohumil Kartous.

I proto bychom se podle něj v současnosti měli bát hlavně dalšího rozšiřování nůžek mezi dětmi ze vzdělanějších a méně vzdělaných rodin. „Hrozí, že bohatští budou své děti vzdělávat v exkluzivních školách, kde se jim dostane kvalitního vzdělání - což pro ně bude znamenat obrovskou výhodu,” upozorňuje. „Pak ve společnosti vznikne kasta, která bude vládnout ostatním.”

Celý rozhovor si poslechněte kliknutím na odkaz v tomto článku nebo v iRadiu.

autor: als
Spustit audio