„Mozek pacienta dokážeme oblbnout.“ Ostravská firma vyvíjí virtuální rehabilitaci

4. únor 2021
Podcast Budoucnost R

Posadíte se na židli, nasadíte si brýle pro virtuální realitu a začnete se procházet po louce, sbírat houby a snažíte se přitom nevyplašit jelena. I tak může vypadat rehabilitace ve virtuální realitě. Pro lidi, kteří nemůžou například po úraze chodit, je to totiž šance, jak jejich mozek obalamutit, aby znovu vysílal ty správné signály do nohou. V čem je virtuální rehabilitace lepší než ta klasická? A jaké výhody přináší tato technologie rehabilitačním centrům?

Čtěte také

Při individuální terapii ve virtuální realitě může fyzioterapeut dohlédnout třeba na pět pacientů. Navíc brýle vezmete do tašky, kabelky a můžete je v nemocnici dopravit přímo na pokoj k pacientovi, vypočítává výhody virtuální rehabilitace Jana Trdá, spolumajitelka ostravské firmy VR Life, která se zabývá virtuální realitou.  

Virtuální a rozšířená realita bude v medicíně téměř jistě nacházet další a další využití. Mluví se o virtuálních operacích, kdy si chirurg nasadí VR brýle a ovládá robota, který provádí samotný zákrok. Pacient může být přitom klidně stovky kilometrů daleko.

Díra na trhu

V Česku se virtuální realitou v oblasti rehabilitace kromě VR Life zatím nikdo intenzivně nezabývá. Nápad zaměřit se na její terapeutické využití dostala Jana Trdá ve chvíli, kdy její manžel potřeboval po operaci ramene rehabilitaci. Zjistili, že je nedostatek fyzioterapeutů, které proplácí zdravotní pojišťovna.

A pak firmu oslovila studentka fyzioterapie, která v rámci magisterské práce chtěla udělat aplikaci pro pacienty s míšními lézemi. „Potřebovala zjistit, zda by jim virtuální realita pomohla od spasmických bolestí, které je trápí,“ doplňuje Jana Trdá. Projekt podpořila také Nadace Vodafone v rámci 8. ročníku akceleračního programu Laboratoř

Mozek si myslí, že nohy chodí

Virtuální rehabilitace pro pacienty na invalidním vozíku je zaměřená na to, aby se zapojovali zrcadlové neurony a docházelo k obnovení některých spojení. „Doufáme, že časem bychom to mohli využít na spinálních jednotkách pro rychlejší zotavení,“ objasňuje Jana Trdá.

Když totiž pacient v simulaci vidí, že jeho nohy chodí, přijme to jeho mozek jako fakt a spustí procesy, jako kdyby nohy chodily. „Třeba natahuje svalstvo, a tím ulevuje od spasmických bolestí,“ upřesňuje Jana Trdá. Mozek pacienta je podle ní ve VR možné „oblbnout“ natolik, aby reagoval tak, jak fyzioterapeut potřebuje.

Speciální virtuální rehabilitace zaměřená pouze na fyzickou část je určená pro pacienty, kteří potřebují rozhýbat svaly, klouby nebo a šlachy. „Přeneseme pacienty do jiného prostředí, namotivujeme je, aby zapomněli na bolest a rehabilitace byla příjemnější,“ vysvětluje Trdá.

Proč je podle Jany Trdé budoucnost rehabilitace právě ve virtuální realitě? A v čem to může pomoct nejen pacientům, ale i rehabilitačním centrům a lázním? Poslechněte si celý podcast Budoucnost R.

autoři: Vojtěch Koval , prh
Spustit audio

Související