Moskvané teď chodí za uměním do Garáže

30. srpen 2010

Dusivá letní vedra v Moskvě vystřídaly deště, zamračené nebe a podzimní teploty. Mnoho obyvatel ruského hlavního města tak znovu řeší otázku, kam se před nepřízní počasí schovat. Přístavem pro ty, kteří si bezútěšné dny chtějí zpestřit kulturním zážitkem, se stále častěji stává Garáž.

Právě tak se totiž jmenuje centrum moderního umění, které za dva roky svého fungování okouzlilo tisíce Moskvanů i návštěvníků ze zahraničí.

Ve ztemnělém sále obkrouženém kolem dokola obřími obrazovkami leží na poduškách několik desítek diváků. Začíná projekce, která je součástí nejnovější výstavy galerie Garáž. Videoinstalaci vytvořenou kvartetem ruských umělců nazývajících se AES+F společně sledují mladí lidé, rodiče s malými dětmi i senioři.

Právě příjemná a uvolněná atmosféra v kombinaci se zajímavými uměleckými projekty a sympatickým publikem je – jak se shodují oslovení návštěvníci – to hlavní, co do útrob Garáže vábí tolik lidí.

Centrum moderního umění před dvěma roky otevřela partnerka ruského miliardáře Romana Abramoviče Dáša Žuková s myšlenkou prezentovat to nejzajímavější, co současná umělecká scéna nabízí. Zážitkem je přitom – jak se shodují odborná kritika i laici – už jen galerie sama o sobě.

Citlivě zrekonstruovaná budova někdejšího autobusového depa, postaveného ve 20. letech slavným architektem Konstantinem Melnikovem, patří k nejcennějším moskevským architektonickým památkám.

„Jsou tu úžasné prostory, dokonce i zvuk je zde velmi specifický. Měkce se nese budovou a nebije do uší. Chodím sem moc rád,“ pochvaluje si 48letý Igor.

„V Moskvě jsou i jiné galerie, Garáž je však podle mne prakticky jediným místem, kde můžete vidět zajímavé práce současných umělců,“ říká 25letá Kateřina.

„Často jezdím do New Yorku a navštěvuji tamní galerie. Garáž se jim velmi podobá. Je to inspirativní místo, kde můžu čerpat nápady pro svoji vlastní práci, popřemýšlet si, ale zároveň si i odpočinout a schovat se před velkoměstem,“ usmívá se mladá umělkyně.


Zvětšit mapu: galerie Garáž v Moskvě
autor: lek
Spustit audio