Modlitba za demokracii, cena Pečovatelka roku a osud českých misionářů v Súdánu

19. listopad 2016

Ve čtvrtek 17. listopadu se v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha společně pomodlili zástupci Ekumenické rady církví, Metropolitní kapituly u sv. Víta a Arcibiskupství pražského pod vedením kardinála Dominika Duky. Ten k modlitbě pozval všechny, kdo si chtějí připomenout, že svoboda je dar, kterého se nám dostává díky těm, kdo o něj usilují. 17. listopad je den, který v naší zemi symbolizuje konec komunismu a návrat svobody a který nám rovněž připomíná boj proti nacismu.

Soud v africkém Súdánu odročil případ českého misionáře Petra Jaška a dalších tří lidí, kteří byli před rokem zadrženi kvůli podezření z páchání protistátní činnosti. Na internetu je možné se připojit k petici za jejich propuštění. Případ jednoho Čecha a tří Súdánců projednával Evropský parlament, který se za ně postavil rezolucí ze 4. října. Případu se také intenzivně věnuje český honorární konzul v Chartúmu. Blízcí Petra Jaška se obávají, že mu hrozí trest smrti. České ministerstvo zahraničí to ale odmítá. Proces s Petrem Jaškem začal v srpnu, další stání by mělo být v pondělí 21. listopadu. Jašek odjel do Súdánu pomáhat tamním křesťanům. Už dříve pomáhal v Nigérii.

Diakonie Českobratrské církve evangelické udělovala spolu s Asociací poskytovatelů sociálních služeb Česká republika cenu Pečovatelku roku 2016. V kategorii „pobytové služby“ získala ocenění Marcela Nýčová, která pomáhá klientům Domova na Hrádku, konkrétně se stará o lidi v chráněném bydlení. Mezi terénními pracovnicemi zazářila Alena Čížková z vizovického zařízení Dotek. Při práci nepečuje jen o tělo, ale i o duši svých klientů. Cenu veřejnosti dostala Věra Chaloupková z olomouckých Sociálních služeb pro seniory, a to díky svému vnímavému a lidskému přístupu ke klientům v těžkém stádiu demence.

V úterý se v kostele v Mlékojedech nedaleko řeky Labe konala po 50 letech mše. Sloužil ji litoměřický biskup Jan Baxant. Kostel v minulosti opakovaně poničily povodně. V posledních třech letech prochází postupnými opravami. Financuje je farnost, dotace ministerstva kultury i obec. Mlékojedy patřily při povodních k nejpostiženějším místům v Ústeckém kraji, naposledy je velká voda poničila v roce 2014. O rok později dostaly tři tamní rodiny finanční dar od papeže Františka. Hlava katolické církve podpořila na Litoměřicku celkem devět rodin, každou z nich částkou přesahující 100.000 korun.

Až do neděle budou ve Zlíně rokovat účastníci konference o evangelizaci, která se koná u příležitosti vyvrcholení Svatého roku milosrdenství. Konferenci pořádá Komunita Blahoslavenství. „Když evangelizujeme, naše víra roste. Farnosti a sbory, které se rozhodly pro evangelizaci, zakoušejí, jak se rodí nová radost z víry, jak ožívají a rostou,“ říká Vojtěch Koukal z Komunity Blahoslavenství. Součástí programu je prezentace systému farních evangelizačních buněk, kurzů Alfa a představení dalších evangelizačních metod, programů a aktivit.

Spustit audio