Mobilní hospici? Vytváříme model, který v systému chybí, říká primář Ladislav Kabelka

Situace, kdy mezi primární péčí praktických lékařů a nemocnicemi je defacto jenom rychlá záchranná služba, přestává být udržitelná. Je tak potřeba hledat modely dostupné čtyřiadvacetihodinové komunitní péče. Alespoň to říká primář mobilního hospice sv. Zdislavy v Třebíči Ladislav Kabelka.

„V Česku stále hledáme, co je to vlastně paliativní péče a především, kdy by měla být aplikovaná, neumíme to,“ vysvětluje ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Paliativní péče je širší oblast, než tišení bolesti – jde o konfrontaci s tím, že se blížíme k závěru života, což je těžké jak pro blízké, tak i pro zdravotníky, kteří se snaží najít určitou cestu k podpoře pacienta. „V neposlední řadě to také znamená, že se těžko hledá smysl života s nemocí,“ vysvětluje.


V zahraničí se snaží paliativní medicínu implementovat do péče více, než to děláme v České republice. Dokonce jsou studie, že včasně nastavená paliativní péče prodlužuje život.Ladislav Kabelka

Připomíná také, že lékaři základních oborů se v současném stylu vzdělávání něměli možnost o této oblasti učit. „To je potřeba změnit,“ říká s tím, že dnes se nedaří získat reflexi, zda péče poskytovaná pacientům ve zdravotnictví skutečně pomáhá k tomu, co by mělo být cílem.

Domácí hospicovou péči by od nového roku měly proplácet pojišťovny. V té souvislosti očekává rok intenzivní práce v regionech, a bylo by podle něj dobré, kdyby se k aktivitě přihlásily i další kraje. „Vytváříme model, který v systému chybí, může zásadním způsobem proměnit kvalitu života pacientů a ekonomicky to může být přitom stejně drahé jako dosud,“ vysvětluje.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.