Mistrovství Evropy se nám po herní stránce povedlo. Tým působil sympaticky, říká trenér volejbalistů

24. září 2021

Hostem sportovní talkshow Páteční finiš Kateřiny Neumannové je trenér české volejbalové reprezentace a bývalý špičkový hráč Jiří Novák. Měl čas vstřebat úspěšné vystoupení jeho svěřenců na mistrovství Evropy? Jak velkou podporou pro ně bylo domácí prostředí? A jak se vytváří týmový duch? Poslechněte si celý rozhovor!

Jirko, já jsem tě slyšela hodně střízlivě hodnotit výkon týmu po vítězství nad Francií i po prohře se Slovinskem. Na čem může v této době český volejbal stavět? A kde ho naopak trošku tlačí bota?

Mistrovství Evropy se nám extrémně povedlo, co se herní stránky týče. Mančaft působil velice sympaticky. Nakonec výsledky s dobrým výkonem přijdou, ale diváci a lidi okolo ocenili bojovnost a kvalitu, která pak přišla. Na druhou stranu experti věděli, že jsme byli na maximu. Vážili si ale toho, že jsme dokázali pokaždé to maximum podat. Víme, že abychom se posunuli o krok dál, potřebujeme minimálně pár hráčů dostat do jiných soutěží, aby měli každý týden zkušenost s lepšími zápasy a vytáhnout je z komfortu rodiny. Musí si žít svůj sen a musí je hnát vidina úspěchu.

Čtěte také

Máme tady hráče, kteří na to mají fyzicky a jsou zároveň ochotni vyjít z komfortní zóny a odejít do zahraničí?

Je jich méně a méně. Dnes už má i česká liga kvalitu. Já jsme zastánce toho, aby šli hrát ven, ale aby hráli. Nemá význam, aby mladý kluk šel do zahraničí a pravidelně nehrál. Bude lepší, když bude hrát v Čechách.Věkově se odchody hráčů malinko zpožďují. Konkurence v zahraničí je tak velká, že berou hotové hráče a neberou ty naděje. My zase tlačíme naše naděje, aby šly hrát ven, až budou velcí hráči.

Kam směřuje moderní volejbal? Je to spíš o větší fyzické kondici?

Byl jsem překvapený, jakým směrem se ubíralo mistrovství Evropy. Není to tak dávno, kdy se klad důraz na riskantní servis, rychlou nahrávku a tvrdý útok. Poslední šampionát nám ukázal, že ten trend jde někudy jinudy. Teď je to obranná část, která získává převahu nad útočnou a nechybovost. To znamená, že se tolik neriskuje, je více výměn a volejbal víc bolí, protože se na ten jeden bod víc nadřeme. Trochu se to mění podle toho, jakým směrem hraje vítězný tým na velké akci a všichni se to snaží odkoukat. Mám pocit, že každých pět let se volejbal hraje jinak.

Páteční finiš K. Neumannové na Radiožurnálu Sport

Související