Místo narození: Nejisté

4. prosinec 2008
Pod kůži

Záchranka s rodící ženou jezdila 40 minut po Praze a hledala nemocnici, kde by mohla žena v bezpečí porodit své dítě. Tato situace se podle záchranářů v hlavním městě děje několikrát do týdne. Stejně jako porodníci, také oni už rok hlasitě upozorňují na přeplněné porodnice. Kde je chyba? A ví už Ministerstvo zdravotnictví ČR jak podobným případům zabrání?

Dokážete si představit, že očekáváte přírůstek do rodiny a do poslední minuty nevíte, kde se narodí? Anebo že žena porodí přímo na prahu nemocnice, protože sály a pokoje jsou přeplněné? Stalo se to před pár dny v hlavním městě Česka - v Praze.

"Mám prosbu, mohli byste nám vzít pacientku?" dispečerka pražské záchranné služby postupně obvolává největší porodnice v Praze. "Hned vás přeruším. Máme úplně zavřeno," dostává se jí odpovědi. V sanitce rodí žena, která je k porodu registrovaná na pražských Královských Vinohradech. Když tam přijela, odmítli ji přijmout s tím, že mají plno. Záchranáři ji vezou dál. "Teď nemáme místa," dozvídá se dispečerka záchranky při dalším pokusu.

Dispečerka mluví nejméně s pěti porodníky a mnoha zdravotními sestrami. Upozorňuje, že žena má stahy po pěti minutách, její předešlý první porod byl spontánní, tedy velmi rychlý. Profesionálové na to ale neslyší. Až po 40 minutách doslova uprosí lékaře na Bulovce. A rodička na svět přivádí zdravého chlapečka.

Co asi v sanitce mimo porodních bolestí zažívala? Na to se jí teď zeptat nemůžeme. Ale určitě má stejné stavy jako paní Klára. Podobnou situaci zažívala před rokem. To ji manžel vozil po Praze v osobním automobilu a sháněl místo v porodnici.

"Brala jsem to sportovně. Říkala jsem, že to nějak dopadne, někde porodit musím. Ale v duchu jsem doufala, že se to povede u Apolináře. Jelikož jsem přenášela, chcete to mít za sebou, už toho máte plné zuby, furt čekáte a ono nic. Když jsem se týden před vyvolaným porodem dozvěděla, že musím pryč, že u Apolináře je stop stav, tak mě to v tu chvíli složilo. Protože jsem měla celé těhotenství krásné a žádné problémy jsem neměla, tak to byl jediný okamžik, kdy jsem se opravdu rozbrečela a nemohla jsem zastavit slzy. Odcházela jsem s nepochopením a byla jsem rozhozená. Byl to asi stres," přiblížila napjaté chvíle Klára.

Odrodila v Praze-Krči. Za pár měsíců přivede na svět své druhé dítě. A pohrává si s myšlenkou, že by raději rodila doma s porodní asistentkou než za současných podmínek v porodnici, nebo spíš v osobním voze.

"Vlastně vůbec nevím, na co je registrace v porodnicích, když člověk stejně může skončit na druhém konci Prahy. Dokonce i podle vyprávění maminek vím, že skončily v jiných okresních městech kolem Prahy. Naopak zase z měst kolem Prahy dovážejí jiné maminky do porodnice v Praze, ty složitější případy. Takže mi registrace není jasná. Taky je tu těžko naplněný zákon, který říká, že člověk má právo si vybrat svého lékaře, což v tomto případě naprosto nefunguje," cítí oprávněné rozhořčení paní Pavla.

Svá dvojčata na svět přiváděla také za stejných podmínek. Ač byla v kategorii rizikové těhotenství a byla registrována v porodnici, kde o ni celou dobu požehnaného stavu pečovali odborníci, rodila jinde. Důvod - když se děti hlásily na svět, v porodnici měli právě plno.

0:00
/
0:00

Někde je plno, jinde porodnice ruší

Jak je možné, že pražské porodnice nestíhají? Hned z několika důvodů. Za prvé - Česko prožívá silnou porodní vlnu. Ta podle odborníků ustane tak za šest let.

Kritickou situaci umocňují i rodičky z jiných míst republiky. Ty jsou přesvědčeny, že se jim v pražských specializovaných porodnicích dostane lepší péče. Podle informací pražských nemocnic tu rodí až 18 procent Středočešek. Mimo to mnohé porodnice v regionu byly bez náhrady zrušeny. Jako poslední příklad porodnice v severočeském Frýdlantu.

Už před rokem na to upozorňoval vedoucí porodnického úseku nemocnice u Apolináře Zdeněk Hájek. "Funguje to všelijak. Musíme matky někde uložit. Nejdříve se pokoušíme předat rodičku do jiného pražského zařízení, ale v poslední době je situace, bohužel, stejná všude. Takže matky musí třeba jeden den ležet na gynekologickém oddělení a teprve až druhý den, až se propustí matky domů, tak se dostanou na porodnici. Je to někdy velmi svízelná situace," řekl lékař.

Chce-li žena rodit u Apolináře, v Motole nebo v Podolí, musí se tam registrovat okolo třetího měsíce těhotenství. Nařízení platí déle než rok. Důvody uvádí ředitel podolského Ústavu péče o matku a dítě Jaroslav Feyersel: "Snažíme se regulačními mechanismy dosáhnout toho, aby nebyla přeplněná takovým způsobem, abychom museli příjmy rodiček periodicky nebo neperiodicky odmítat. Na základě zkušeností a propočtů je strop pro měsíční počet porodů v Podolí zhruba 420, maximálně 450. Jakmile je překročena tato kvóta, tak dochází k tomu, že se naprosto nepředvídatelně, protože porody nepřicházejí plynule, porodnice přeplní, musí se zastavit příjem, nedělky propustit a teprve pak se mohou přijímat další rodičky. To pochopitelně vyvolává velmi nepříjemné nálady u těch, které třeba byly připraveny na to, že porodí u nás a nakonec se k nám nedostaly."

Když vyhlášené pražské porodnice musejí kvůli plnému stavu registrovanou rodičku odmítnout, záchranáři ji musejí převézt buď do Benešova, Mělníka nebo Brandýsa nad Labem. Zatímco v Podolí nebo v Motole rodí až 15 žen denně, právě tam mají na porodním sále asi tři ženy za den.

Ředitelé by měli operativně zvýšit počet lůžek

Od roku 2005 zažívá Česko "babyboom". Podle demografů tomu tak bude ještě tak šest let. Pak křivka porodnosti opět prudce klesne. Ale kde budou ženy z Prahy rodit do té doby? Vždyť porodníci i lékaři pražské záchranné služby už rok hlasitě mluví o tom, že místní porodnice jsou přeplněné. A ministerstvo zdravotnictví situaci zatím nijak nevyřešilo.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Markéta Kellerová uznala, že se počty porodů zvyšují, nicméně potíže s umisťováním rodiček podle ní souvisí s organizačními schopnostmi ředitelů nemocnic, kteří by měli zareagovat zvýšením počtu lůžek na přechodnou dobu. "To není věcí ministerstva, protože ministerstvo neurčuje, kde má být kolik lůžek. To ani v přímo řízených organizacích," uvedla Markéta Hellerová. Nemocnice s několika tisíci lůžek mohou tak podle ní uvolnit na přechodnou dobu lůžka na sousedním oddělení. "Není pravdou, že by porodnice byly přeplněné 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Samozřejmě nastávají nárazová období, kdy ta situace nastane. To je potřeba řešit takto operativně," doplnila.

K čemu je tedy nastávajícím maminkám registrace v porodnicích, když se tam stejně nedostanou, když je to zapotřebí? Markéta Hellerová k tomu řekla, že registrace je věc, která nemá oporu v žádném zákoně. "Je to pouze organizační věc porodnice, kdy se snaží maminkám dopředu garantovat, že by je přijali. Ale právě proto, že porod je akutní záležitost a oni nemohou odmítnout rodičku, která do porodnice přijede, tak se může stát, že i žena, která tam má registraci, se setká s tím, že je porodnice plná," řekla náměstkyně s tím, že se nestalo, že by došlo k ohrožení takové ženy nebo dítěte. "Pokud je porod v běhu, tak nemocnice je povinná přijmout a přijme," upřesnila.

V poslední době se ženy stále častěji ozývají, že chtějí porodit doma. Řada lékařů se ale na tuto možnost nedívá s pochopením kvůli komplikacím, které mohou nastat.. "Je to na rozhodnutí každé ženy, do jak velkého rizika chce jít. Jako dětská lékařka vím, že v řadě případů i zcela fyziologický porod se může během vteřin zkomplikovat a v řadě případů i očekávání naprosto bezproblémového porodu dítěte končí tím, že dítě se složitě ošetřuje, musí se křísit. Tam rozhodují vteřiny, tam už se nebavíme ani o minutách, ale o okamžité pomoci. To nikdy nemůže být v domácím prostředí zajištěno. Jako lékařka mohu říct, že z pohledu bezpečí ženy a hlavně dítěte je porod v porodnici mnohonásobně lepší," dodala Markéta Hellerová.

Manželé Křížkovi z Valašského Meziříčí koupili svému psovi granule a jejich bulmastif krátce na to zemřel. Výrobce krmiva ale odmítá jakékoliv zavinění. Nalaďte si v pátek 5. prosince Radiožurnál po 11. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: ela , vij , lvb
Spustit audio

Více z pořadu