Miroslava Němcová, místopředsedkyně PS

Kdy se půjde v České republice k volbám, to je otázka, na kterou asi nikdo s jistotou neumí odpovědět. Poslanecká sněmovna dnes schválila ústavní novelu o svém rozpuštění, v rychlosti ji ještě projedná Senát a podepíše prezident, potom by mohly být volby 6. a 7. listopadu. Jenže poslanec Miloš Melčák dnes naznačil, že i tuto novelu by mohl napadnout u Ústavního soudu. Proč vůbec politici nepracují podle ústavy? Zeptáme se. Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS. Dobrý den.

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Dobrý den přeji.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Co jste si, paní místopředsedkyně, řekla po tom včerejším rozhodnutí Ústavního soudu, kterým vlastně definitivně padla ta možnost jít k volbám 9. a 10. října?

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
No, rozhodně se mi neulevilo, to byl první pocit, který jsem vnímala. Druhý pocit byl ten, nedá se nic dělat, rozhodnutí platí, nikdo ho nezmění, i kdybychom si o něm mysleli cokoli. Třetí pocit byl, že mám špatný odhad, protože jsem doufala v to, že ten Ústavní soud nevstoupí takhle silně do té rozehrané politické situace, to znamená, už do rozběhnutých předčasných voleb nebo do té kampaně a že třeba přijme rozhodnutí, kterým ten zákon sice zruší, pokud jej považuje za špatný, ale dejme tomu, k datu prvního listopadu? Prvního prosince? Prostě nějak, aby jednoznačně řekl té politické reprezentaci, že tímto způsobem nelze zacházet s ústavou, že jí to nadále tolerovat nebude, ale že bude respektovat tu situaci, jaká je, takže tohle to byly moje první pocity, které, jestli si na ně dobře vzpomínám těch prvních pár vteřin po vynesení toho rozsudku.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Na druhou stranu zdá se, že politici prostě přijali špatný zákon, mluvím o tom zákonu o zkrácení volebního období, pokud si vzpomínám, vy jste pro něj ve sněmovně nehlasovala. Proč?

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Nehlasovala jsem pro něj. Byly ve mně pochybnosti zejména proto, protože jsem zaregistrovala nějaká vyjádření ve chvíli, kdy jsme tenhle ten zákon připravovali, tak těch lidí, kteří byli již přede mnou reprezentanty na politické scéně, například Petr Pithart, který říkal, že v tom roce 1998 za podobné situace pro stejný zákon hlasoval a že si to potom dlouho vyčítal a že měl pocit, že už to bylo na hraně s ústavou a že tedy by nechtěl pro něj příště hlasovat, takže se ve mně prala taková ta, takový pocit politika, který chce správně rozhodnout bez toho, že by měl jednoznačné stanovisko právních odborníků, protože i oni se v tom rozcházeli, v tom názoru, co lze, nebo nelze dělat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A vám se nepodařilo tedy ale přesvědčit třeba většinu vašich straníků ve sněmovně, že prostě s tím zákonem může být právě tento problém?

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Mluvili jsme o tom na poslaneckém klubu. Já jsem zvyklá svá stanoviska říkat, jsem zároveň zvyklá respektovat to, že zvítězí nějaký většinový názor na tom poslaneckém klubu. Čili bavili jsme se o tom, ale nepodařilo se mi je přesvědčit, to máte pravdu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Proč jste vlastně vy politici po pádu Topolánkovy vlády se nesnažili najít nějakou dohodu a hned jste prostě schválili tu cestu k předčasným volbám. Nebylo to tehdy možné?

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já myslím, že tam hrály roli zejména tedy ten časový aspekt, kdy se hledala co nejrychlejší cesta k těm předčasným volbám a možná, a to nevím, jestli mluvím za všechny aktéry těch dohod, které tehdy byly, tak možná zvítězila ta myšlenka, že když to bylo možné v tom roce 1998, nebyla stížnost, byť ty názory na to, zda to byl ústavní postup nebo nebyl jsme všichni zaznamenali, že byly kritické, takže si myslím, že se ty strany, které se mezi sebou domlouvaly, ti jejich reprezentanti spoléhali na to, že tohle to je rychlá cesta k těm předčasným volbám a že tato úvaha zvítězila nakonec.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale ústava dává jasná pravidla, jak k těm předčasným volbám dojít. Proč se nevyužila třeba ta možnost třikrát nechat po sobě padnout vládu? Připadalo vám to tehdy takové, že byste prostě všichni nechali nastoupit patnáct v uvozovkách kašparů, kteří by si nechali vyslovit nedůvěru, zase by přišlo dalších zase a takhle by se k tomu došlo, nechtěli jste tohle podstupovat?

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
No, určitě tam to lidské hledisko, já nevím, kdo z nás by chtěl být takto jmenovaným ministrem a sehrát tuhle tu roli. To já, já tedy za sebe řeknu, že určitě bych to nechtěla být. Za druhé, je zde po včerejšku, teď to se neříká teď jako bych to věděla tehdy, tehdy ne, ale po včerejšku je mi jasné, že by i ústavní soud i tenhle ten takový ten zrychlený postup třikrát jmenovat tu vládu mohl napadnout právě proto, že to je účelové jednání a také by to nemuselo fungovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Zajímavý dotaz posílá František. Píše na dvacetminut@rozhlas.cz, že je, ptá se, jestli nedal politikům Ústavní soud pohlavek, který už dlouho potřebovali. Potřebovali jste vy, politici, pohlavek od Ústavního soudu?

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já takhle nechci vidět politiku, jestli má Ústavní soud pohlavkovat politicky, nebo jestli naopak si politici mají vyřizovat své účty s Ústavním soudem, ty procesy, společenské procesy jsou daleko komplikovanější. Já myslím, že v osobním životě málokdy nějaký pohlavek okamžitě vyřeší situaci tak, aby nezanechal větší škody, než které byly předtím, tak takhle to nevidím. To, že určitě část nebo velká část, větší část veřejnost, já nevím, zda 60, 70 % hodnotí velmi kriticky politickou scénu a naopak si myslí, že ten Ústavní soud je spíše garantem těch správných postupů, to já musím vnímat a vidět, ale za sebe musím říci, že tam, protože jsem byla samozřejmě v té Poslanecké sněmovně během projednávání těch zákonů, takže tam takový ten primitivní názor uděláme cokoli, však on to ten Ústavní soud skousne, tak takhle to tam opravdu nebylo. Hledala se cesta, která jednou už byla, měli jsme asi být opatrnější, to přiznávám, teď nás Ústavní soud postavil do těžké situace, ale spolu s námi i občany. Já myslím, že se z toho nemůže radovat vůbec nikdo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak, to říká místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z Občanské demokratické strany, která je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Jak tedy teď dospějeme k předčasným volbám, zeptáme se právě teď. Paní místopředsedkyně, vy jste dnes ve sněmovně schválili novelu ústavy, která má umožnit rozpuštění sněmovny. Vysvětlete nám, jak konkrétně se tedy podle této změny dá dojít k předčasným volbám.

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Tak, je to změna ústavy, která doplňuje jeden text a ten text říká, že prezident rozpustí Poslaneckou sněmovnu, pokud mu to Poslanecká sněmovna navrhne usnesením a s tímto usnesením musí souhlasit třípětinová většina všech poslanců. Znamená to, že najdeli se v Poslanecké sněmovně třípětinová většina, tedy sto dvacet poslanců, kteří přijmou usnesení o svém rozpuštění, prezident v takovém případě musí Poslaneckou sněmovnu rozpustit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A vám se líbí taková změna ústavy? Vy jste pro ni nezvedla ruku ve sněmovně. Tady si nebudeme nic nalhávat.

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Ano. Já jsem se tentokrát zdržela a ty mé důvody jsou nikoli proto, že bych nechtěla hledat cestu k předčasným volbám, protože si myslím, že jsou opravdu řešením z té složité situace dnešní. Ale moje obava je spíš ta, že se dívám hodně daleko před sebe, možná, že to mě brzdí někdy a říkám si, co bude, jestli vyjde Jiřímu Paroubkovi ta jeho představa, že se stane v roce 2013 prezidentem a bude mít, dejme tomu, s komunisty ústavní většinu a bude to on, kdo bude mít v ruce dění na politické scéně a bude rozpouštět sněmovnu proto, že bude mít tu ústavní většinu ve sněmovně s komunisty a bude to on, kdo vždycky, kdykoli se jim nebude zdát postup opozice nějaký, tak tu sněmovnu může svrhnout. Mně se tohle to zdá velmi riskantní krok, proto jsem se zdržela.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A Jiří Paroubek by určitě řekl, že by toto nikdy neudělal.

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Ano, jistěže. Ale já tady nejsem od toho, abych zvyšovala možná rizika. Já myslím, že politická reprezentace má za úkol domýšlet všechny možné situace, které mohou nastat a snažit se najít takový postup, který bude to riziko eliminovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A byla jiná možnost najít nějaké jiné řešení, než tady to, které dnes přijala Poslanecká sněmovna? Které vlastně povede k tomu, že zřejmě v úterý by se rozpustila sněmovna.

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Samozřejmě, že pokud si řekneme, že chceme prosadit termín listopadový, začátek listopadu, tak v tom případě žádná jiná možnost neexistuje, protože všechny senátní, pardon, všechny ústavní možnosti jsou delší a dostávali bychom se s volbami pravděpodobně na začátek příštího roku.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Poslanec Miloš Melčák dnes nevyloučil, že se znovu obrátí na Ústavní soud, a to kvůli retroaktivitě, zpětné účinnosti tady této novely. Je na té novele podle vás co napadat? Máte to dobře všechno právně ošetřeno, že už tentokrát nebude mít Ústavní soud o čem rozhodovat?

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Každé řešení, a toto nové řešení bezpochyby nějaká rizika má. Nenajde se právník, který řekl, že může garantovat po včerejším rozhodování Ústavního soudu, nad nímž také i renomovaní právníci kroutili hlavou a očekávali jiný výsledek, tak se nenajde žádný právník, který by mohl garantovat, že toto řešení je nenapadnutelné. Bavili jsme se o tom na poslaneckém klubu. Samozřejmě, že jsme si nechávali dělat nějaké expertizy. Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dával dohromady spolu s panem poslancem Bendou veškerou argumentaci, která by mohla odhalit případná rizika. Takže nyní jsme ve stavu, kdy zde samozřejmě riziko existuje. Četla jsem velmi dobře vyjádření, odůvodnění včerejšího nálezu Ústavního soudu, v němž tedy se o té retroaktivitě mluví a pan poslanec Melčák avizoval, byť neoznámil rozhodnutí, ale avizuje spolu s kolegou Ranincem, že mohou naše rozhodnutí sněmovní a posléze senátní opět u Ústavního soudu napadnout.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Co byste od nich čekala, že jasně řeknou co nejdřív, nejlépe ještě dnes nebo v pondělí, jestli to udělají, anebo ne?

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Oni říkají, že počkají na to, až rozhodne Senát a poté až rozhodne v úterý sněmovna o tom, že se opravdu rozpouští tím, že bude dokončen vlastně celý ten proces a potom že zváží své kroky. Samozřejmě tohle to já musím pochopit, že to je jejich logická úvaha, počkat na to, až bude tedy definitivně rozhodnuto, potom se na ten Ústavní soud obrátit, ale byla bych já tedy velmi ráda, pokud to mají v úmyslu, aby to udělali co nejdříve, protože to, že to udělal pan kolega Melčák vlastně až takhle na poslední chvíli, tak to jsem do dneška nepochopila, co to bylo za krok.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Já zase nechápu jednu věc. Pokud by v úterý se rozpustila sněmovna a následně by, ať už poslanec Raninec nebo pan poslanec Melčák nebo oba dohromady, to je vcelku nepodstatné, podali stížnost k ústavnímu soudu a Ústavní soud by například rozhodl, že mají pravdu, tak co by se potom dělalo, když je rozpuštěná sněmovna ale v tu chvíli už?

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
No, tak ta ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Když se sněmovna rozpustí, tak přestanou poslanci pracovat, abychom si to tak jako vysvětlili.

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Když se sněmovna rozpustí, tak tím okamžikem poslanci postrádají mandát, přestávají být poslanci, jsou doma, hledají si práci, jdou do zaměstnání, v kterých byli dříve, a tak dále a pakliže by Ústavní soud rozhodl o tom, že toto naše rozhodnutí nebo ten návrh novely ústavy je neplatný, tak bychom se opět stali poslanci, protože by to naše předchozí rozhodnutí o tom, že nejsme poslanci, bylo zrušeno a vrátili bysme se do Poslanecké sněmovny.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To je úplný Kocourkov, paní místopředsedkyně.

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Ano, je to úplný Kocourkov.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A nebylo by lepší udělat to, co dnes navrhli lidovci, tedy hlasovat o rozpuštění sněmovny až poté, co bude jasné, zda někdo z poslanců tu ústavní stížnost podá, nebo ne?

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
No, oni lidovci také v tuto chvíli, já to řeknu takhle, každá rada drahá a snadno přijít s takovýmhle nápadem, asi by to, můžeme si říct, že by to možná lepší bylo, na druhou stranu opravdu vnímejme ten plynoucí čas zejména v ekonomické situaci země, ve které, pokud se rozpustí Poslanecká sněmovna, tak na Senát ekonomické otázky, dejme tomu, rozpočtová opatření, nota bene schvalování rozpočtu už vůbec nepřechází a posunout se někam dál tak, jak to radí pan předseda KDUČSL Cyril Svoboda do prosince neb o na začátek nového roku. Znamená stoprocentní nepřijetá státního rozpočtu, znamená to riziko, že kdyby se cokoli stalo a já, chraň Bože, že bych něco přivolávala, ale viděli jsme před dvěma dny Istanbul zatopený vodou, vzpomínáme si na Prahu roku 2002 a půlku republiky pod vodou a kdyby se něco takového stalo, tak je to pouze Poslanecká sněmovna, která může ze zákona činit taková opatření, abys se uvolnily peníze z ministerstev na krytí těchto mimořádných událostí, Senát to udělat nemůže, tam já vidím veliké riziko prodlevy.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vy jste zmínila tu důležitou věc, a to je také schvalování státního rozpočtu. Ten se musí schválit v prosinci, jinak bychom jeli podle rozpočtového provizoria. Což by samozřejmě asi nebylo pro naši zemi úplně to nejlepší, to si nebudeme nalhávat. Ale řekněte, která sněmovna by tedy schvalovala rozpočet v tom prosinci, byla by to ještě ta současná, anebo už ta budoucí?

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
No, pokud budou volby začátkem listopadu, bavíme se teď o tomhle?

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ano, bavíme se o tom, že by byly volby 6. a 7. listopadu, tak jak jsem četla.

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Pokud by byly začátkem listopadu, tak to určitě bude až ta budoucí sněmovna. Znamená to ale, veliké riziko, že se to nepodaří schválit, protože si vzpomeňme na rok 2006, jak dlouho se konstituovala nová vláda, jak dlouho se ustanovovala sněmovna, nalezení jejího předsedy, musí být ustaven rozpočtový výbor, který hraje při schvalování státního rozpočtu důležitou roli a podle mě konání voleb na začátku listopadu téměř jistě znamená rozpočtové provizorium.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže jste na to už připraveni a už je to taková věc, se kterou už se teď běžně počítá, jenom se o tom ještě moc nahlas nemluví.

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Počítat s ní musí všichni. Kdo jenom trochu rozumí tomu, co to znamená schvalování státního rozpočtu, mají v hlavě ty stanovené lhůty, které se samozřejmě dají zkrátit, když k tomu bude teda ta dostatečná většina ve sněmovně, tak všichni už musí připouštět v duchu, že to rozpočtové provizorium nám velmi hrozí a znamená to, abychom to řekli jasně, znamená to například, velmi složitou situaci pro obce, pro města, složité čerpání peněz z Evropských fondů, samozřejmě, že se octneme mezi zeměmi, s kterými se ty mezinárodní bankovní instituce nebudou vůbec bavit, protože ta recese dopadá na všechny státy a ty státy, které budou mít schválen ten základní hospodářský plán, to znamená, státní rozpočet, tak ty budou se zdát jako politicky stabilní a nadějnější a bude šance, že jim banky spíše půjčí než těm, které se ocitnou takzvaně pod čarou mezi těmi velmi rizikovými a pokud nám půjčí, tak to bude pro něj rizikový úvěr a samozřejmě, že si ho nechají nesmírně draze zaplatit, čili to nám velmi komplikuje situaci.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ovšem Miloš Melčák, který byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu včera, tak říkal, že i kdybychom šli k volbám toho 9. 10.října, takže podle něj stejně by se nestihla ustanovit sněmovna a stejně by se jelo patrně podle rozpočtového provizoria, i kdyby byly ty volby v říjnu. Vy si myslíte, že by se to stihlo, když by byly volby v říjnu?

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Ten říjen byl o fous. Tam já jsem si říkala, kdyby všechno dopadlo úplně zázračně, dejme tomu, že by se okamžitě vidělo, že se rýsuje nějaká schopná koalice, která je schopná se rychle domluvit na vládním prohlášení, okamžitě sestavit to vládní prohlášení, ustanovit sněmovnu, tak o fous by se to dalo stihnout tak, že, dejme tomu, kolem já nevím, 29. prosince mohl státní rozpočet schválit. Tam ta jakási naděje byla. Jistota samozřejmě žádná, tu nemáme. Ale u toho listopadového termínu, tam už se podle mě zcela jistě suneme do toho provizoria.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Miroslava Němcová z ODS je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Paní místopředsedkyně, když volby nebudou toho 9. a 10. října, budou zřejmě v listopadu, pokud samozřejmě ještě nedojde k těm možnostem, že by znovu rozhodoval ústavní soud, a tak dále, budou se nějakým způsobem měnit kandidátky, anebo je necháte třeba vy v ODS tak, jak je máte?

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Samozřejmě, že je možné určitě měnit kandidátní listiny. Vím, že zasedala výkonná rada ODS, myslím, v minulý týden nebo před deseti dny, kdy již se rýsoval ten možný problém, a shodla se na tom, že do kandidátních listin zasahovat už nebude.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Je to podle vás správné rozhodnutí?

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já si myslím, že je to správné rozhodnutí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A změní to nějakým způsobem volební kampaň? Přece jenom je něco asi jiného, když by byla v půlce října, než když bude v tom listopadu?

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Tak, tu kampań to samozřejmě, tohle to rozhodnutí, změní. Oddaluje se o měsíc, každý, kdo chtěl tu kampaň nějak mít dobře postavenou, vygradovanou, tak měl připraven nějaký plán, jak do toho října využije všechny ty nástroje, které v kampani chtěl využít, teď vidí, že bude muset s nimi rozložit tu svou kampaň o měsíc déle, což stojí samozřejmě také spoustu peněz a samozřejmě, že teď, když jede, když ten vlak jede jakoby už naplno, tak když ho máte přibrzdit a znovu rozjet, upoutat pozornost lidí na tu kampaň, znovu je přivést k těm myšlenkám, k těm tématům, kterými jste je oslovovali teď, to já myslím, že bude docela obtížné.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Potom budou volby, bude následovat nějaký výsledek voleb a k tomu tdy píše Karel ze Zlína email na dvacetminut@rozhlas.cz. K čemu jsou vůbec předčasné volby, když po nich může nastat úplně stejná situace, jako je teď. Zase to bude sto poslanců nalevo a sto napravo a žádná dohoda. Tak proč dělat nové volby? Píše Karel.

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
No, pan Karel má pravdu v tom, že by nám velmi prospělo v podstatě nedává zapravdu v mém letitém názoru, že je potřeba udělat něco s volebním systémem. Poměrný volební systém, který generuje tyhle ty nestabilní vlády, když se podívá opravdu každý hlas, generuje potom přeběhlíky, protože každá ta strana potřebuje nějakou elementární sílu v té Poslanecké sněmovně mít, tak podle mně je to špatný volební systém. Změna alespoň k nějakému volebnímu bonusu, který by znamenal, že ta strana volební nebo ta vítězná strana, která tedy ve volbách vyhraje, získá volební bonus a má tak větší šanci tu vládu sestavit by byla správná. To, že nám to teď hrozí, že opravdu nebyla přijata žádná změna, to já považuju za velikou chybu, a tomu patu, jestli se domnívám, že nám klidně může hrozit tak jako tak.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A čí to je chyba?

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Bezpochyby je to naše chyba, že jsme nebyli schopni to rozhodnutí přijmout a teď vám řeknu proč, a to je pořád, jako bychom se točili v nějakém kruhu. Ten poměrný volební systém způsobil například v roce 2006 rozdělení sto na sto, jak říká pan Karel. Nakonec vznikla koalice, která měla tu sto jeden, 102, 103 hlasy a v takové koalici nepřijmete změnu volebního systému, která potřebuje zase být navázána na ústavu a mít těch 120 hlasů, museli byste se nějak domluvit s opozicí, což v době těch vykopání totálních příkopů vůbec nebylo možné, takže tohle to byl ten důvod, který tady je a jestli něco má před sebou tak budoucí reprezentace, které vzejde z těchhle těch voleb, tak určitě se musí dohodou na nějaké změně, ať už půjde o to možnost vyslovení nedůvěry vládě, tím konstruktivním způsobem, to znamená, že nikdo nemůže shodit vládu bez toho, že by měl nové další řešení a měl 101 hlasů pro vládu novou, abychom se nedostali do téhle té šílené situace opět, bude se muset postavit nějak k přímé volbě prezidenta a bude se muset postavit nějak ke změně volebního zákona, protože se ukazuje, že v tomhle tom ohledu je to velmi dysfunkční.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To znamená, že ale na tom se budou určitě muset dohodnout ty dvě velké strany, tedy vy z ODS a ČSSD. Že asi bez dohody těchto dvou stran se volební systém nezmění.

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
To je bohužel pravda.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A teď je jedna poznámka od Ivoše, který také píše na dvacetminut@rozhlas.cz. Je to v poslední době jen zdání, že si rozumí se sociální demokracií Občanská demokratická strana teď více než dříve? Naráží také i na to, že dnes jste vlastně spolu hlasovali o té důležité ústavní změně. Co to naznačuje? Nějaké sblížení těch dvou velkých stran, může tady po volbách vzniknout něco neopakovatelně hezkého v podobě velké koalice?

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Tak k dnešku. Dneska to bylo tak, že hlasovala většina přítomných poslanců za ODS, za ČSSD snad všichni, to nevím teď úplně přesně, ale hlasovali i lidovci a hlasovala i TOP 09, takže to nebylo, že by to byla dohoda těchto dvou stran. To je potřeba pro korektnost dodat. Pokud jde o nějaké sbližování, já si myslím, že jednoznačně i z té kampaně, kterou jsme už v podstatě zahájili, je jasné, že se nehodláme, že máme jiný recept na to, jak by měla vypadat Česká republika v těchto volbách a že to sbližování pokud by bylo, tak by bylo vynuceno naprostou nouzí, kterou já vůbec nechci ani předvídat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže není to žádné takové, že byste si dohadovali teď už nějakou velkou koalici, která by mohla po volbách vzniknout.

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já sem tam slyším takovéhle nějaké šuškandy, že možná se něco takového peče nebo chystá, já si myslím, že to není pravda.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Vy jste jednoznačně odpůrce velké koalice.

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já si ji nepřeju a nikdy jsem si ji nepřála.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Miroslava Němcová, místopředsedkyně sněmovny z ODS byla hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Děkuju za to.

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Já vám děkuji, též přeji pěkný podvečer všem vašim posluchačům.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: heš
Spustit audio