Miroslav Kubec

18. říjen 2009

Kvalitnější suroviny, vyšší vědomosti kuchařů, lepší jídelní lístky i výchova personálu - tak Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů, charakterizuje současnou úroveň pohostinství v Česku v porovnání s dobou před dvaceti lety. Co by podle něj mohli čeští restauratéři zlepšit nebo čím je charakteristická česká kuchyně? Také na to se jej zeptal Václav Žmolík.V pondělí 19. října bude hostem demografka Jitka Rychtaříková.

Vždy je možné něco zlepšit a podle prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů to platí i pro restauratéry: "Stále je třeba se zabývat gastronomií, vyhledávat nové suroviny, nové trendy, zdokonalovat to, co vaříme... V českých restauracích je velký problém v tom, že stejné jídlo nemá každý den stejnou kvalitu - protože ho každý den vaří jiný kuchař. To je naše velká slabina."

Miroslav Kubec patří mezi velké propagátory české kuchyně: "Máme být opravdu na co hrdí." Těžší, případně podzimní jídla - tak bývá česká kuchyně nahlížena nejen v zahraničí, ale i mezi samotnými Čechy. "V poslední době se však zlepšila i v této oblasti," dodává o české kuchyni Miroslav Kubec. "Snažíme se jídla uvařit lehčeji a moderně je odprezentovat."

Česká kuchyně má podle něj stejný zvuk jako kuchyně italská nebo francouzská. "Přijedete do cizího státu a chcete si přece ochutnat tamní kuchyni," předpokládá Miroslav Kubec.

Asociace kuchařů a cukrářů, v jejímž čele stojí, dlouhodobě usiluje právě o to, aby česká kuchyně z jídelníčků restaurací nezmizela. Co se skrývá za projektem Czech Specials, který si vytknul právě tento cíl? "Snažíme se nejen zahraničním, ale i domácím klientům dát návod na to, které restaurace si mohou vybrat, co v nich mohou ochutnat, a říct jim, že česká kuchyně za ochutnání stojí," vysvětluje.

Co ze zkušeností Miroslava Kubece cizincům v české kuchyni nejvíce chutná? A proč se v rámci projektu Czech Specials nejtypičtějším českým jídlem stala svíčková? Také o tom, ale i o mnohém dalším Miroslav Kubec mluvil po 11. hodině.

Záznam celého rozhovoru s Miroslavem Kubecem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio