Miloslav Peroutka

17. červenec 2008

Do studia Dopoledního Radiožurnálu přišel ve čtvrtek tajemník Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka. S Danielou Karafiátovou si povídali o včelařství u nás - o úbytku včelstev a včelařů i o výchově nové generace včelařů. Peroutka přiblížil, co by bylo jinak, kdyby nebyly na světě včely, mluvil o vlivu životního prostředí na včelstva a také o blahodárnosti včelích produktů.V pátek 18. července bude hostem filmový historik Pavel Taussig.

"Pro nás včelaře teď začíná rok 2009, protože včela se neřídí lidským kalendářem, ale řídí se sluncem - délkou dne. Včelaři letos už většinu medu vytočili a nahradí ho cukrem. A včelstva začínají chovat včely, které musí přečkat zimu. Takže toto včelařské období je pro nás velmi důležité," přiblížil v úvodu Miloslav Peroutka, který je tajemníkem Českého svazu včelařů. "Jsme dobrovolné sdružení a v současné době máme 49 tisíc členů, což je 97 % všech chovatelů včel v Česku. Po celém světě ale ubývá zájem o takovéto vědy. Proto se snažíme vychovávat nové včelaře a vůbec lidi, kteří mají zájem o biologii a přírodu. Máme zhruba sto včelařských kroužků, které podporujeme," vysvětlil Peroutka.

I když na tom není včelařství v Česku ve srovnání s okolními státy špatně, máme podle Peroutky silný podstav chovatelů i včelstev. "Na dobré opylení bychom potřebovali asi 700 tisíc včelstev. V loňském roce jich bylo zazimováno 520 tisíc a kvůli nepříznivé zimě třetina uhynula. Zjara byla k dispozici jen polovina včelstev potřebných k dobrému opylení, což je hlavní poslání včel. Včelí produkty představují jen asi 10 procent užitečnosti," vysvětlil včelař. "Lidstvo odpradávna používalo dva hlavní včelí produkty. Med, který byl hlavním sladidlem, a vosk, který sloužil na výrobu svíček. Dneska je to třeba už i propolis, což je pryskyřičná látka, kterou včely sbírají na pupenech listnatých stromů. V posledních letech se zjistilo, že má vynikající protivirové a protibakteriální působení. Co se týče medu, všechny druhy jsou zdravé. Světlé nektarové medy jsou lehce stravitelné, mají velké množství pylu a jsou vhodnější pro děti a starší lidi. Tmavé lesní medy jsou medovicového původu a obsahují velké množství silic stopových prvků," přiblížil včelař.

Co všechno by na světě bylo jinak, kdyby včely nebyly? "Albert Einstein prohlásil, že pokud by nebyly včely, tak by mělo lidstvo jen čtyři roky života. Je to jen výrok, ale vědecky je doloženo, že jedna třetina potravy lidstva je závislá na opylení včelami. Když si tedy uvědomíme, že včelařství prodělává celosvětovou krizi - v důsledku rozšíření parazitů i civilizačních změn ubývají včelstva - tak je to opravdu varující. Společnost si to ale uvědomuje a v mírném pásmu včelařství podporuje, aby byl dostatek nejen potravy, ale také proto, aby byla zachována pestrost přírody," řekl Peroutka. Podle něj má na včely negativní vliv řada faktorů - kromě moru také například vlnění, na kterém jsou založeny mobilní telefony, použití pesticidů v přírodě či výfukové plyny.

Záznam celého rozhovoru s Miloslavem Peroutkou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio