Miliardový skandál kolem Čepra

23. listopad 2004
Pod kůži

Do miliardového skandálu kolem státní firmy Čepro jsou pravděpodobně zapleteni i celníci. Alespoň se to domnívá policie, která machinace s pohonnými hmotami od půli roku 2002 vyšetřuje. Čepru dnes hrozí exekuce ve výši 2,5 miliardy korun. Případ je ale natolik zamotaný, že dodnes není jasné, zda jde o podvod a nebo o legitimní požadavek.

Na počátku případu stojí česká společnost Bena, která od poloviny 90. let dovážela benzín a naftu ze Slovenska. Daň z přidané hodnoty a spotřební daň měla být zaplacena nikoliv při dovozu, ale při dalším prodeji látek. Proclení, byť jen papírové, protože pohonné hmoty byly uskladněny v zásobnících Čepra, zajišťovala firma Tukový průmysl. Ta patřila bývalému obchodnímu řediteli Čepra Martinu Pechanovi. Bena odváděla přes Tukový průmysl daně dlouhou dobu, jak jí ukládal zákon až na jeden případ, kdy Tukový průmysl daně nezaplatil.

Bena tak odčerpala a dál prodala přes 200 tisíc tun nezdaněných pohonných hmot. Státu tak vznikla škoda téměř 3 miliardy korun. Když problém s nezaplacením daní vyplaval na povrch, Bena se pokusila daňový dluh převést na bílého koně, společnost Venturon Investment. Venturon měl za Benu místo Tukového průmyslu jen odvést daně. Pohonné hmoty mu nikdy nepatřily. Pokus Beny o předání fiktivního zboží Venturonu nakonec zhatila Celní správa. Venturon přesto podal vloni na podzim na Čepro žalobu s tím, že chce ze skladu vydat zmíněných více než 200 tisíc tun pohonných hmot.

Zástupci Čepra ale k soudu nechodili. Soud na základě dokumentace Venturonu letos v březnu rozhodl, že Čepro musí benzín a naftu vydat nebo zaplatit 2,5 miliardy korun. Proč ale soud tak rozhodl, když Venturonu nepatřila ani kapka ropných produktů Beny? Jenomže to už do hry vstupuje bývalý zaměstnanec Čepra, Palestinec Mohamed Šanáh, a jeho firma Al Bakal General Trading, které Venturon svoji údajnou pohledávku prodal. A právě firma Al Bakal na přelomu října a listopadu přesvědčila pražského soudce Davida Hovorku, který nařídil exekuci majetku Čepra. Tuto informaci poprvé přinesly Hospodářské noviny. Policie považuje za organizátory podvodu Martina Pechana z Tukového průmyslu a Milana Vomelu z Beny.

Obvinila je proto z krácení daně, poplatku a jiné povinné platby. Další aktéři aféry Leopold Klimus, Pavel Mazur z Venturonu a Miroslav Poláček z Beny jsou obviněni z trestného činu nadržování. Paradoxní je, že část viny na obrovském pokusu o podvod nesou pravděpodobně i celníci. Ti totiž umožňovali nekontrolované čerpání pohonných hmot. Jejich údajný pohyb pak sledovali jen na papíře. Fakt, že vyšetřující orgány skutečně podezírají některé z celníků, potvrdil Radiožurnálu žalobce Vrchního státního zastupitelství v Praze Vladimír Tryzna.

Vladimír Tryzna: Tam probíhá šetření ohledně případné účasti pracovníků Celní správy.

Stávající ředitel odpovědného Celního úřadu Jan Dvořák nechce o případu hovořit.

Jan Dvořák: To je podle policie, podezřelí samozřejmě jsou asi všichni, kteří se kolem toho případu nějakým stylem pohybovali. Dál myslím, že v první řadě máme nějakou presumpci neviny a to je asi všechno, co vám o tom mohu říct.

Nutno dodat, že na daňový únik upozornili sami celníci. Dalším zajímavým aspektem je fakt, že odpovědné celní ředitelství nějakou dobu sídlilo v pražských Vršovicích v budově Tukového průmyslu, tedy firmy, která v případu sehrála jednu z hlavních rolí. Proč zrovna tam? Šéf Celního úřadu Dvořák opět odpovídá vyhýbavě.

Jan Dvořák: Protože celní úřady v drtivé většině sídlí v pronájmu.

Je tu však ještě další zarážející věc. Jeden z celníků, který měl Benu na starosti, v současnosti pracuje jako právní zástupce zmíněných spekulantů s pohonnými hmotami. Ale vraťme se k aktuálním událostem. Čepro se snaží exekuci všemožně zabránit. Společnost proto koncem minulého týdne poslala na Obvodní soud pro Prahu 1 materiály, které by měly prokázat, že jde o organizovaný podvod. Soudci Zdeňku Kučerovi dorazila veškerá obsáhlá dokumentace teprve včera.

Zdeněk Kučera: Je to poměrně velice obsáhlý, takže já v tomto okamžiku nemohu nic říct. Řádově desítky tisíc stran dokumentů.

Ačkoliv se v nejbližších dnech nejspíš nedozvíme, na čí straně je pravda, lze předpokládat, že Čepro soudu předložila podrobný výpis transakcí Beny, a z nich vyjde najevo, že Bena v minulosti ze zásobníků Čepra odčerpávala mnohem více pohonných hmot, než v nich ve skutečnosti skladovala. Směrodatným důkazem pro soud by tedy měly být údaje Čepra a nikoliv nepříliš věruhodné smlouvy nástupnické společnosti Beny, Venturon Investment.

V průběhu sporu se odehrála ještě jedna zvláštní událost. Na popud státního zástupce Vladimíra Tryzny byl z vyšetřování případu odvolán policista Petr Prokop. Tryzna to zdůvodňuje chybami v trestním řízení. zarážející na tom ale je, že se Tryzna k odvolání Prokopa rozhodl až po rozhodnutí o exekuci v Čepru a do té doby zásadní výhrady k jeho práci neměl. Tryzna na případ dohlíží od července roku 2002 a odvolání vyšetřovatele nikdy předtím neinicioval. Své rozhodnutí vysvětluje takto.

Vladimír Tryzna: Nevím, odkud se k vám donesly tyto informace, předpokládám přímo od policie. Já to nebudu žádným způsobem komentovat. Ty výhrady jsou dlouhodobé.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: hrb , pot
Spustit audio

Více z pořadu