Michal Horáček

19. prosinec 2008

V pátek byl hostem Dopoledního Radiožurnálu Michal Horáček, muž mnoha profesí a zájmů. Co nového chystá a proč je stále tak aktivní? "Mám spoustu úkolů, snů a tužeb a už teď vím, že nebudu mít dost času to všechno udělat, takže musím dělat víc. Vědomí vlastní smrtelnosti mě zavazuje. V životě jsem si toho vysnil hodně, ale málo udělal," říká textař, publicista, mecenáš a student antropologie Michal Horáček. V sobotu 20. prosince bude hostem herec Pavel Zedníček.

Nové CD Ohrožený druh, ke kterému Michal Horáček napsal texty, válcuje žebříčky prodejnosti. Úspěch alba tkví nejen v působivých ženských příbězích, ale i ve výběru interpretek - neotřelých zpěvaček s podmanivými hlasy. Jak si Michal Horáček vybírá své spolupracovníky? "Vždycky se ucházím o skutečné osobnosti, aby mé vzkazy interpretovaly a posunuly je dál. Někdy je obtížné takovou osobnost poznat, musí se to spíše vyčuchat. Často se řídím intuicí, ale někdy se také zklamu. Nespolupracuji pouze se slavnými lidmi, kteří již mají nějakou image, ale i s těmi, které nikdo nezná a tam je to potom ještě dobrodružnější."

Velká část rozhovoru s Michalem Horáčkem se pochopitelně týkala jeho stěžejního zájmu, kterým je skládání textů. V rozhovoru popsal svou fascinaci jazykem, která ho žene nejen k textování písní, ale i k vytvoření divadelní hry ve verších, jejíž realizace se v těchto dnech rozjíždí. "Jestli nás něco dělá Čechy, tak je to čeština, která je opravdu úchvatným dědictvím. Neznám jiný jazyk, který by se tak úžasně rýmoval. Je velmi složitá, má rody, pády, archaizmy, obecnou i spisovnou rovinu. Možnost rýmování je nesmírná, například ve srovnání s angličtinou, kde pořád slyšíme ty samé rýmy."

Nejen písňové texty patří k Michalu Horáčkovi. Bývalý majitel sázkové kanceláře je proslulý i svou hráčskou minulostí. "Myslíte si, že se v dobách finančních krizí více hraje?" ptal se svého hosta moderátor Jan Pokorný. "Moje zkušenost svědčí o tom, že nejvíce se sází tam, kde je největší bohatství. Čím je nepříznivější finanční situace, tím se sází méně, protože těch peněz tolik není. Myslím, že to, že lidé v těžkém období utíkají k loteriím a ničím neopodstatněným nadějím, je mýtus."

Posluchače Radiožurnálu nejvíce zajímalo, co by přimělo Michala Horáčka vstoupit do politiky. Proč se tomu brání? Čím ho přitahuje studium antropologie? Co ho činní šťastným? Odpovědi na tyto otázky naleznete v záznamu rozhovoru.

Záznam rozhovoru s Michalem Horáčkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio