Michal Frankl

21. duben 2009

Den vzpomínání na oběti holocaustu, který má hebrejský název Jom ha-soa, letos připadá na dnešní den, a proto byl hostem Lucie Výborné historik a badatel Michal Frankl z pražského Židovského muzea. V rozhovoru mluvil o historickém vývoji antisemitismu, o jeho současné podobě i o tom, proč dnes někteří lidé holocaust popírají.Ve středu 22. dubna bude hostem členka Asociace psychologů práce a organizace Alena Sehnalová.

"Odkud se vlastně bere nenávist k židovskému národu?" ptala se Michala Frankla Lucie Výborná. "Tradice protižidovských ideologií je dlouhá. Tento příběh by začal už ve starověku, kdy byli Židé nenáviděni, protože byli monoteisté. Potom by pokračoval přes křesťanství, které Židy označovalo za vrahy Ježíše a nepřátelé, kteří stojí na straně ďábla. To je takový korpus myšlenek, který od stereotypů, že Židé smrdí nebo se vyhýbají poctivé práci, přešel přes širší schémata založená na teorii spiknutí až do moderního antisemitismu."

Co si Michal Frankl myslí o názorech, které holocaust popírají? "To je velice emocionálně náročné téma, zejména pro ty, kteří holocaust přežili. Popírání holocaustu je součástí antisemitské ideologie a bazíruje na teorii spiknutí - na představě, že Židé se snaží ovládnout svět a vykořisťovat jiné národy. Popírači holocaustu tvrdí, že Židé si ty události vymysleli, aby mohli založit stát Izrael a dostali reparace. Jejich argumentace není příliš racionální, ale špatně se vyvrací, protože je založena právě na té teorii spiknutí."

Michal Frankl je přesvědčen, že popírání holocaustu je jen taková záminka, špička ledovce, pod kterou lze objevit celý program popíračů holocaustu. Jsou to většinou skupiny, které mají nějaký extrémistický program a popírání holocaustu je jen jednou z jeho složek. Nemusí se vymezovat jen vůči Židům, ale nemají rádi třeba i Romy, homosexuály nebo levicově zaměřené lidi.

Co Michal Frankl říká na antisionistický výstup íránského prezidenta Ahmadí Nežáda na včerejší konferenci OSN v Teheránu. Měli zástupci států konferenci bojkotovat, tak jako to udělali čeští zástupci, kteří z jednání odešli? "Myslím, že ten odchod je v tomto případě jediné správné řešení, protože názory, které íránský prezident prezentoval nebyly součástí legitimní diskuze, ale výsledkem antisemitské ideologie. Jakkoliv může člověk chápat, že v kontextu izraelsko-palestinského konfliktu je snadné používat antisemitské ideje, tak přesto je to naprosto neospravedlnitelné."

Záznam rozhovoru s Michalem Franklem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio