Měly koníčky, sny a naději na budoucnost. Od ruského vpádu na Ukrajinu o dětech z pěstounské rodiny nikdo nic neví

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij oznámil, že Rusové z okupovaných území odvlekli do Ruska už půl milionu ukrajinských občanů. Mezi nimi jsou i děti z dětských domovů. Ruská státní duma projednává zákon, který má urychlit jejich adopci. Zpravodaj Martin Dorazín v jednom takovém dětském centru u Mariupolu byl krátce před válkou. Informace o tom, co se stalo s dětmi po okupaci se mu nedaří zjistit.

Do 24. února se vesnice Pionýrské nacházela pod ukrajinskou kontrolou. Leží pár kilometrů na východ od Mariupolu. Na konci února toto území zabrala ruská armáda. Opuštěné ukrajinské děti tady žily v pěkném venkovském a rodinném prostředí.

Noví rodiče, nová naděje

V dětském centru Archa žilo osm dětí – dva kluci, pět holek a jedno vlastní dítě pěstounů Vladimíra a Oksany. „Vzali si nás k sobě z rodin, které nás nebyly schopné zajistit. Mě si vzali jako posledního, jsem z Mariupolu,“ popisoval Martinu Dorazínovi před několika týdny dvanáctiletý Váňa.

Čtěte také

Pochází z rozvrácené rodiny a je vděčný, že v centru našel nové rodiče. Ti původní se o něj prý moc nestarali. Váňa se po příchodu do Pionýrské začal mnohem lépe učit a zlepšilo se i jeho chování.

Dívky se v centru Archa učily aritmetiku, gymnastiku a angličtinu i němčinu. Starší sestra Galja dívkám pomáhalas úkoly a se vším, co bylo potřeba v domě udělat. V budově byl i pánský pokoj, ve kterém pobýval Ljocha – Alexej. Studoval na účetního.

Bez kontaktu

V DC Archa s rodinou žila také spousta zvířat pes, dvě kočky a hluchý kocour Simba. Děti měly i králíka Lily a činčily – Adama a Evu. Kocour, který vypadá velmi mírumilovně. Už jednoho křečka nebo křečkovou snědl, prozradily Martinovi děti.

Kromě školy a zvířat se všechny věnovaly také svým koníčkům. Zatímco Galja hraje na kytaru a zpívá, Polinu zajímá naopak mentální aritmetika a gymnastická akrobatika. Váňa zatím žádné takové vyhraněné hobby nemá, ale baví ho algebra.

Do 24. února se vesnice Pionýrské nacházela pod ukrajinskou kontrolou. Leží pár kilometrů na východ od Mariupolu. Na konci února toto území zabrala ruská armáda

O osudu Galji, Poliny, Váni. Alexeje a dalších dětí nevíme vůbec nic. Pár dní po návštěvě zpravodaje Českého rozhlasu do Pionýrské vtrhla ruská armáda a doteď se s pěstouny z dětského centra nepodařilo navázat kontakt.

autoři: Martin Dorazín , and
Spustit audio

Související