Melbourne ozářila ohromná Jižní hvězda

Víte, co má společného Londýn, Singapur a Melbourne? Odpověď je jednoduchá: Všechna tři města si můžete prohlédnout z obřích vyhlídkových (ruských) kol. Zatímco Londýnské oko co nevidět oslaví už deváté narozeniny, Jižní hvězda se na pohlednicích z Melbourne teprve zabydluje.

Více než 1600 tun vážící ocelová konstrukce sahající do výšky 120 metrů se nám pomalu a důstojně otáčela přímo nad hlavou. Při pohledu od nástupní plošiny nahoru mezi bílé ocelové tyče člověka při představě vší té hmoty na chvilku zamrazí v zádech. A přesto působí tohle největší vyhlídkové kolo na jižní polokouli ve svém pohybu lehce a elegantně. Jižní hvězda se se svými 21 vyhlídkovými kabinami nad Melbourne roztočila teprve před několika dny.

Jak jsem se dozvěděla od Freda Mayburyho, který má projekt na starosti, není vyhlídkové kolo jedno jako druhé. "V případě tradičních vyhlídkových kol jsou kabiny zavěšené tak, že i když se dostanete do nejvyššího bodu, pořád jste vlastně obklopení ocelovou konstrukcí. Jižní hvězda má ale kabiny samostatně řízené, takže se jejich poloha na obvodu mění s tím, jak se kolo otáčí, a seshora se pak nabízí ničím nerušená vyhlídka kolem dokola, takže je to docela jiný zážitek," přiblížil.

S Fredem jsme si povídali během posledních testů bezpečnostních systémů jednoho deštivého rána v Melbourne. Právě testování bezpečnosti a technickou jedinečnost, jež si žádá řešení, která se nedají nikde okopírovat, jmenoval můj průvodce mezi nejnáročnějšími úkoly, se kterými se během posledních osmi let musel vypořádat. A co bylo naopak nejhezčí - samozřejmě kromě první vyhlídkové jízdy?

"Jedním z nejúžasnějších momentů bylo vztyčení základu konstrukce, kdy jsme si my sami uvědomili její rozměry. Nejprve jsme postavili nosné tyče a osu kola, k nim postupně přibylo všech sedm cípů hvězdy a ty pak obepnul kruh, na který jsme nakonec zavěsili 21 téměř čtrnáctitunových klimatizovaných kabin," svěřil se.

Každá kabina opíše vyhlídkový kruh dvakrát za hodinu. Kolo nezastavuje, takže se pasažéři v kabinách střídají za neustálého mírného pohybu, samozřejmě pokud mezi nimi není člověk se zdravotním postižením. A nebyla by to skutečná Jižní hvězda, kdyby pořádně nesvítila. Konstruktéři podle Freda ani tady netroškařili: "Konstrukce nám umožňuje umístit přímo na Jižní hvězdu světelný systém v délce téměř čtyř kilometrů, čímž je Jižní hvězda unikátní. Díky němu můžeme naprogramovat dvacet miliard světelných kombinací a připravit tak turistům i místním světelnou podívanou."

A co na novou Jižní hvězdu říkají Australané? Jak už to bývá, někteří ji vítají a chystají se rozšířit řady návštěvníků, kterých může být podle odhadů až jeden a půl miliónu ročně. Jiní jsou ale proti, jak říkají, bezhlavému dovozu slavné londýnské atrakce k protinožcům. Můj průvodce Fred Maybury ale i přes podobné hlasy věří v úspěch atrakce, jejíž správě po osmileté výstavbě hodlá věnovat dalších patnáct let života.

Největší podobné kolo na světě otevřeli v dubnu v Singapuru, měří 165 metrů. Druhé co do výšky je Londýnské oko a třetí je teď Jižní hvězda v Melbourne se 120 metry - ta je tedy největší na jižní polokouli.

autor: Pavla Hůlová
Spustit audio