Martin Rajniš

13. prosinec 2011

Pozvánku do studia od Petra Krále přijal Martin Rajniš, jeden z nejvýznamnějších současných českých architektů. Řeč byla o jeho fenomenálním způsobu práce se dřevem i o tom, zda se současní čeští architekti už konečně mohou rovnat s velikány architektury předválečného Československa. A to vše se odehrálo u sklenky dobrého vína.

Podle Martina Rajniše se k tomu, aby nynější česká architektura mohla být srovnávána s tou předválečnou, teprve blížíme. „Chtěl bych se přesunout časem tak o dvě generace, abych to mohl zažít,“ přeje si Martin Rajniš a naznačuje, jak dlouho asi potrvá, než se čeští architekti opět budou moci bez obav měřit s těmi světovými.

Současnou generaci architektů, kterým je dnes kolem 35 let, pak Martin Rajniš považuje za velice nadějnou. „Navíc to vzaly do ruky úžasným způsobem i holky,“ upozorňuje Martin Rajniš na to, že architektura už rozhodně není jen mužskou profesí a že se blýská na lepší časy.

V rozhovoru s Petrem Králem ale došlo i na smutnější otázky. 23. listopadu tohoto roku totiž umřel jeden z nejuznávanějších českých architektů Karel Hubáček, mimo jiné i autor libereckého vysílače a hotelu na Ještědu a zároveň i spoluzakladatel SIAL (Sdružení architektů a inženýrů Liberec). Právě v SIAL působil i Martin Rajniš.

Martin Rajniš upozorňuje, že architekt už není výlučně mužské povolání

Na Karla Hubáčka vzpomíná známý český architekt nejen jako na svého šéfa. „Můžu o něm říct, že je to můj guru,“ dodává Rajniš a říká, že Karel Hubáček byl člověk, který mu dal hned po vlastních rodičích nejvíc ze všech v celé České republice.

Ale v dopoledním rozhovoru s Martinem Rajnišem bylo i vzpomínání na zesnulého Karla Hubáčka veselé. A i proto bylo snadné dostat se k dalším tématům. Proč Martin Rajniš tak rád pracuje se dřevem? Jaké stavby ho rozčilují? Jak inspirativní jsou pro něj cesty do zahraničí a cesty do historie? I na to se moderátor Petr Král zeptal.

Záznam celého rozhovoru s architektem Martinem Rajnišem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio