Martin Huba, slovenský herec a režisér

21. září 2012

Prý si hlídá, aby v Česku nebylo „přehubováno“. „V jedné době jsem se domníval, že by český divák mohl být přesycen mou přítomností, proto jsem vědomě přibrzdil,“ vzpomíná slovenský herec a režisér Martin Huba v rozhovoru s Janem Pokorným. „Když dnes vidím konkrétního herce v pěti seriálech za sebou, říkám si: Byl bych rád, kdyby mě osud této chyby ušetřil.“

Kdo ze slávy urve příliš velký – a nezasloužený – díl, tomu to osud vzápětí spočítá. I to v souvislosti s popularitou tvrdí slovenský herec a režisér Martin Huba. „Dnes je velice časté, že je pojem popularita zaměňován s kvalitou daného člověka. Přitom to, že je někdo slavný, není žádnou extra zárukou jeho kvality,“ uvažuje.

Pokora je přitom podle něj v herecké branži zásadní. „Je dobré, když člověka někdo v pravý čas upozorní: ‚Nepřehubuj‘ to,“ usmívá se. Vzápětí už vážněji dodává: pracovat s někým, komu pokora chybí, není právě jednoduché.

„Odráží se to v disciplíně a nasazení na zkoušce. Když už na někoho čeká taxík, on jen čeká, kdy konečně zkouška skončí, protože běží za svou slávou a žije ve falešném přesvědčení, že ho někde jinde – třeba v seriálu – čeká větší odměna, je to těžké,“ popisuje Martin Huba.

Martin Huba si pochvaluje spolupráci s režisérem Menzelem

Když kvůli něčímu angažmá v seriálu trpí jeho práce v divadle, bývá Martin Huba podle vlastních slov hodně nepříjemný. „A domnívám se, že oprávněně,“ dodává.

Mezi 10. a 11. nebyla na vlnách Radiožurnálu řeč pouze o herecké profesi jako takové. Dostala i konkrétnější tvar, když se Jan Pokorný svého hosta ptal na snímek Sukničkáři, který má dnes dotočnou a v němž Martin Huba ztvárnil jednu z hlavních rolí, nebo na spolupráci s režisérem Jiřím Menzelem.

Záznam celého rozhovoru s Martinem Hubou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio