Markéta Navrátilová

16. červenec 2009

Cyklistického závodu Tour de France se za Českou republiku účastní nejen závodník Roman Kreuziger, ale i Markéta Navrátilová, fotoreportérka, která zachycuje klíčové momenty nejsledovanějšího cyklistického závodu. Lucie Výborná se jí ptala nejen na Tour de France, ale i na vztah ke sportu a fotografické začátky. V pátek 17. července bude hostem Eva Obořilová, pracovnice misie v Nairobi.

Markéta Navrátilová sleduje nejslavnější cyklistický závod již 17 let. Pochopila za tu dobu závodníky, kteří se Tour de France účastní a dobrovolně podstupují nesmírné vypětí sil? "Nejezdím na kole, hrávala jsem tenis a to je sport, který vám dá prostor k přechytračení soupeře," vysvětluje.

"Asi jsem měla štěstí na lidi," vzpomíná na své začátky. "Byla jsem v období, kdy jsem přestala hrát tenis. Nevěděla jsem, co dál." A tak se vydala do Francie se svým otcem, který na Tour de France fotil. "Je to mimořádný závod. Zaujme vás, i když třeba nesportujete," popisuje.

"Začala jsem pomalu a nikdy jsem si nemyslela, že se focení budu věnovat," vzpomíná Markéta Navrátilová. A tak se pozvolna učila, sbírala zkušenosti a nakonec u fotografování zůstala. "Ve třiadvaceti letech jsem měla možnost cestovat po světě. Nic mě to nestálo a mohla jsem dělat, co mě baví."

"Před 15 lety nebyla Tour de France velký podnik. Získat akreditace bylo jednodušší, tlak nebyl tak obrovský. Až s nástupem Lance Armstronga dosáhl závod gigantických rozměrů," domnívá se Markéta Navrátilová. Právě on prý Tour de France "zglobalizoval". Do Francie dnes jezdí více amerických novinářů a o závod se zajímají i lidé, kteří cyklistiku pravidelně nesledují.

"Někdy se stane, že čtyři dny strávíte focením jezdce ve žlutém a nakonec vyhraje někdo jiný," vysvětluje. Fotografie Markéty Navrátilové z letošní Tour de France si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Markéta Navrátilová posluchačům popsala běžný den fotografa, spolupráci s řidičem motocyklu a atmosféru závodu. Poslechnete-li si záznam celého rozhovoru, dozvíte se, jak hodnotí letošní závod fotografka Markéta Navrátilová a redaktor Radiožurnálu Tomáš Kohout.

Záznam celého rozhovoru s Markétou Navrátilovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.