Marie Svatošová

25. duben 2008

V pátek byla hostem Dopoledního Radiožurnálu zakladatelka hospiců v Česku Marie Svatošová. Moderátorka Lucie výborná se jí zeptala, jak se umíme postarat o staré a nemocné lidi, jestli je smrt v Česku stále tabu nebo na víru v těžkých životních chvílích. Položit svou otázku mohli i posluchači Radiožurnálu. V sobotu 26. dubna bude hostem cestovatelka a rozhlasová reportérka Pavla Jazairiová.

Jaké místo má v hospicu humor? "Možná to posluchači netuší, ale velký. Pokládají hospic za dům smutku, ale jsem přesvědčena, že je tam atmosféra opravdu radostná. Někdy se tam opravdu od srdce zasmějeme, zasmějí se pacienti i jejich příbuzní ubytovaní na přistýlce. Ono to není jenom o umírání, je to především o životě, a co je nejdůležitější, o životě až do konce. A humor k životu přece patří," uvedla Marie Svatošová.

Ta se hospicům začala věnovat od ledna 1990. Do té doby působila jako praktická lékařka. První hospic vznikl v Červeném Kostelci. Proč nevznikl v hlavním městě, když i Marie Svatošová je z Prahy? "V Praze jsem ten hospic původně chtěla, ale nemůžete to dělat bez lidí, bez personálu. A v tom milionovém městě jsem lidi, kteří by do toho se mnou šli, nenašla," vysvětlila Marie Svatošová. Našla je až ve východních Čechách, odkud také pochází.

A věří Marie Svatošová na náhody? "Na náhody opravdu nevěřím. Na každém kroku se přesvědčuji, že nic není náhoda, i když mi to tak momentálně připadá. Zpětně ale vidím, že to náhoda nebyla, že to do scénáře mého života zapadlo úplně přesně na místo, kam to patřilo. I bolavé věci, které jsem zažila. Třeba smrt mé sestry, která se zabila v autě. Tenkrát jsem to nechápala, ale dnes vidím, že v mém životě to byla klíčová záležitost. Nedělala bych to, co dnes dělám. Žila bych úplně jiným způsobem života," dodala Marie Svatošová.

Záznam celého rozhovoru s Marií Svatošovou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: vij
Spustit audio