Marie Poledňáková

10. únor 2009

Úterním hostem Dopoledního Radiožurnálu byla režisérka a scenáristka Marie Poledňáková, autorka oblíbených rodinných filmů, která se snímkem S tebou mě baví svět vyhrála anketu o komedii století. V rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou mluvila hlavně o vzniku nového filmu Líbáš jako Bůh: "Při natáčení nežiju v reálném světě. Film je pro mě droga. Jsem pod takovým pozitivním stresem a herci mě nabíjejí energií." Ve středu 11. února bude hostem profesorka Helena Illnerová.

Nejnovější film Marie Poledňákové Líbáš jako Bůh se s humorem dívá na manželské krize a nevěry středního věku. Dává odpověď na to, co s životem kolem padesátky, ale není tam žádný návod, jak tyto krize řešit. "Nesnáším, když film dává návody," říká režisérka, která si pochvalovala, že tentokrát neměla v hlavní roli děti, ale zkušené herce: "Byli tam čtyři hvězdy - Kaiser, Bartoška, Holubová a Magálová. Pracovat s nimi je opravdu něco úžasného, protože oni přijdou připraveni, nemusím jim nic vyprávět a jen dolaďujeme detaily. Já pak jen sleduju, co oni nabízí a to je úžasný."

"Opravdu nedovedu napsat zápornou postavu, vždycky vyhledám nějaké polohy, které ji polidští. Záporné postavy mě při psaní nebaví, nechci tam mít člověka, se kterým nestojí za to se stýkat ani na papíře. Já chci chodit z kina, abych měla pocit, že mě film nabil dobrou náladou. Snažím se točit tak, aby se lidi nejen zasmáli, zapřemýšleli si nad tím, ale i si řekli, že to bylo prima," vysvětluje svou motivaci k natáčení laskavých komedií jedna z divácky nejúspěšnějších českých režisérek.

Marie Poledňáková v rozhovoru vzpomínala na obtíže, se kterými se potýkala při přípravách svého nejznámějšího filmu S tebou mě baví svět: "Dramaturg nechtěl, aby se film dostal do realizace, takže mi z Barrandova poslali připomínky. Mnoho pozdějších slavných scén jsem podle nich měla vyndat, protože prý neposunovaly příběh. S naprostou jistotou vybrali ty nejlepší scény, které opravdu neposunují děj, ale jsou to milé komediální situace, které dělají ten film tím, čím je. Tenkrát jsem to trochu obešla a slíbila, že všechny připomínky změním během natáčení, ale samozřejmě jsem nezměnila ani slovo. Pak jsem za to dostala nakládačku, v novinách film strhali."

Jak Marie Poledňáková vzpomíná na spolupráci s dětským hercem Tomášem Holým, kterého objevila pro komedii Jak vytrhnot velrybě stoličku? Proč po filmu Dva lidi v ZOO dlouhých šestnáct let nic nenatočila? Jaký další film plánuje? Odpovědi režisérky, jejíž snímky se staly neodmyslitelnou součástí tuzemské rodinné zábavy, najdete v Rádiu na přání.

Záznam rozhovoru s Marii Poledňákovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio