Marek Eben

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byl herec, moderátor a muzikant Marek Eben. Zajímalo nás, co dělá, když mu host rychle odpoví na všechny otázky a jestli se může stát i něco horšího. Ptali jsme se, na které z nich vzpomíná rád. Dozvěděli jsme se, že s bratry právě natáčí novou desku. V sobotu 2. února bude hostem mistr Evropy v krasobruslení Tomáš Verner.

Pořad Na plovárně oslaví v prosinci tohoto roku 10 let. Dosud v něm Marek Eben zpovídal více než 340 hostů. Podle něj nejhorší je, když host hned na začátku rychle skoncuje se všemi otázkami. "To se pak musím leda chytat podle toho, co říká a o čem chce mluvit on sám," s úsměvem dodává pan Eben.

Když si připravuje otázky, vždy se snaží vymyslet takové, které by s ním mohli sdílet i diváci. Nikdy se neptá na osobní záležitosti - zajímá ho jen to, co host dokázal. Takzvaných problémových hostů se neobává - vždy se na ně pečlivě připravuje. Se skutečnými hvězdami potíže nebývají - jsou v pohodě a nemusí si "nastavovat auru" - takovými byli například Robert Redford, Michael Douglas nebo Dany De Vito.

Kdysi Marek Eben pracoval také v rádiu (v již zaniklém Golemovi). Jediné, co mu nevyhovovalo, bylo pravidelné brzké ranní vstávání - to je důvod, proč dnes nemá v žádném jiném rádiu talkshow. Kromě jiného natočil také mnoho hezkých pohádek - za všechny například nezapomenutelného Medvídka Pú, kde hrál dokonce čtyřroli (včetně hlavní postavy).

Po 6 letech se dočkáme další desky bratří Ebenů. "Budou tam klasické ebení pecky, bratr zahraje nově i na tenorsaxofon," přibližuje Marek Eben, co na desce uslyšíme.

Záznam celého rozhovoru s Markem Ebenem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: lep
Spustit audio