Maciej Ruczaj: Negativní kampaň vůči polským potravinám se veze na zastaralých stereotypech

22. červen 2013

„Jsem polský Pražák,“ říká Maciej Ruczaj, vedoucí programového oddělení Polského institutu v Praze, který o hlavním městě Česka s oblibou tvrdí, že jde o kus Středomoří ve střední Evropě. „Tempo života je tu jiné a zároveň příjemným způsobem blízké,“ popsal v sobotu dopoledne posluchačům a také moderátorce Patricii Strouhalové.

V poslední době ho mrzely především vášnivé reakce Čechů kvůli polským potravinám. „Je mi to líto,“ přiznává s tím, že jeho zkušenost s polským jídlem je pozitivní. „V Polsku se jí lépe, zdravěji a pestřeji. Nelze však popřít, že tu nějaké problémy byly,“ připouští a uvažuje, jestli nejde spíš jen o rozdmýchávání stereotypů z 80. let.

Čtěte také

Spíš než politika, ovlivňuje vnímání Čechů v Polsku kulturní oblast a také turismus. K tomu se přidává takzvaná čechofilie. Stačí vzpomenout na spisovatele Mariusze Szczygieła a jeho knihy o Češích. Tato čechofilie je však podle Macieje Ruczaje obvykle povrchní. „Do druhého si projektujeme to, čím bychom chtěli být sami. A tak si různé tábory projektují do Čechů různé vlastnosti,“ popisuje.

Zároveň se trochu váhá, když se ho moderátorka Patricie Strouhalová ptá na českou politickou scénu. „Polsko také zažilo boj proti korupci,“ nastiňuje. „Co se týče českého případu, myslím, že nikdo v zahraničí nepochopil, o co přesně jde. A ani v Česku to příliš nechápeme,“ uvažuje.

Čtěte také

Čím se vlastně zabývá Polský institut v Praze? Proč jsou podle Macieje Ruczaje Češi spokojení sami se sebou? Jaký má polská veřejnost přístup k homosexuálům? A kam se vydat na dovolenou k severním sousedům? Také tyto otázky padly ve víkendovém vysílání mezi 10. a 11. hodinou. Odpovědi se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Maciejem Ruczajem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.