Lukáš Krpálek / judista

25. červenec 2016

Lukáš Krpálek je jednou z nadějí na olympijskou medaili pro hry v Riu. Český judista se na vrchol dosavadní kariéry připravoval velmi pečlivě a my jsme jeho přípravu po celý rok sledovali v rámci projektu Olympijský rok.

Lukáš Krpálek trénuje na pražské Folimance nejen v hale, ale i v posilovně, kde má takzvanou silovou přípravu. „Když máme takový trénink, tak toho nazvedáme hodně, takže je to náročné,“ říká Krpálek.

Trénink ale není jen o posilování. Od těžkých činek se Lukáš a ostatní judisté přesunou do tělocvičny o patro níž. Někdy je čeká zápasení, někdy ale i něco jako fotbal.

„Není to takový fotbal, jaký vidíme normálně v televizi. Máme svůj vlastní. Když má někdo míč, tak za ním další běží, vlítne na něj, shodí ho a mlátíme se u toho,“ popisuje jejich verzi fotbalu Lukáš Krpálek a dodává, že je o dost zábavnější než ten běžný.

Zatímco Krpálek s ostatními hrají „fotbal“, jeho trenér Petr Lacina ho chválí. Říká o něm, že sice bude muset do začátku olympijských her tvrdě trénovat, ale na technice pracuje velice dobře.

A jaký je podle trenéra Laciny nejtypičtější povahový rys Lukáše Krpálka? „Šampionství. Když jede na soutěž, tak chce jenom vyhrát. Nesnáší opravy, nesnáší prohru, a když se náhodou přihodí, tak je hrozně těžké ho zmobilizovat, protože pro něj už soutěž skončila, přitom by ještě mohl pokračovat.“

autoři: pka , jpr
Spustit audio