Lukáš Bauer před olympiádou válí

11. leden 2010
Zblízka

První část sezóny prostonal, častěji ulehal do postele, než se stavěl do lyžařské stopy. Přesto včera Lukáš Bauer stanul jako první na vrcholu sjezdovky Alpe Cermis, kde je tradičně cíl Tour de Ski. Před seriálem, který čítá osm závodů v běhu na lyžích natěsnaných do deseti dnů, stihnul dvanáct dní tréninku. Přesto v posledních dvou zastaveních porazil zbytek světa rozdílem třídy. Ženskou část prestižní série vyhrála Polka Kowalczyková. V italském Val di Fiemme se zkrátka běh na lyžích změnil ze severská domény ve slovanský koncert.

Fanklub Lukáše Bauera zdraví svůj idol. Je sobota večer a český lyžař právě zařídil zápletku pro nedělní poslední etapu Tour de Ski. Stáhl svou ztrátu na lídra seriálu Northuga z Norska na pouhých devět sekund. Po dvou letech znovu pojede o prvenství.

Neděle. Zvony v Cavalese odbíjejí poledne a na jiném místě údolí Val di Fiemme už se chystá ke startu ženská část pelotonu Tour de Ski. Osm závodů v deseti dnech a na konci toho posledního je potřeba vysupět tříkilometrovou sjezdovku. Tu, na kterou jinak stoupáte deset minut kabinovou lanovkou.

Fanoušci Lukáše Bauera jsou tu přichystaní už čtyři hodiny před tím, než se vydá pronásledovat Nora Northuga. "Až uvidíte žlutou čepičku, jak letí s ním po sjezdovce, to jsem já," chlubí se jeden z fanoušků. "Bydlíme s ním na hotelu, takže jsme to s ním všechno probírali," doplňuje jiná fanynka. "Northugu nemusíme, vybučeli jsme ho," přiznává další.

Nejprve však ve slovanském souboji pacifikuje Kowalczyková Majdićovou. Slovinka dlouho drží první pozici, ale 900 metrů před cílem přichází první vrchol dne - Polka podniká rozhodující atak. Metr za cílovou čarou Kowalczyková padá k zemi, a když se zvedne, ulevuje si: "Posledních 200 metrů si vůbec nepamatuji. Tak jsem byla ve finiši unavená."

Všichni jsou nažhavení, že mužský závod bude ještě dramatičtější, ale ještě předtím baví diváky obklopující trať sdruženáři. Jdou do neznáma. Bolestivé stavy při výšlapu Alpe Cermis je čekají poprvé. Pavel Churavý se s novinkou popral na jedničku, končí šestý a furiantsky prohlašuje: "Čekal jsem to těžší. Vždy, když se jede závod, kopce jsou lehčí. Adrenalin to trochu změní. Dojel jsem a myslím, že to ani neomarodím. Tak je to dobré."

Pak už přichází lahůdka dne, Northug versus Bauer. Jenže český dravec trhá představu o napínavé podívané na cucky. Northuga záhy dojíždí a hned na úpatí hory mu nepolapitelně uniká. A tak posluchači Radiožurnálu mají jako jediní v republice šanci slyšet potěšující aktuální informace.

Lukáš Bauer při příjezdu do cíle

"Pod vrcholem Alpe Cermis to vypadá jako souboj útlé laňky se střeleným bizonem, protože Lukáš Bauer neustále navyšuje svůj náskok," hlásil do éteru komentátor.

Navyšování se zastavilo na hodnotě jedna minuta a šestnáct sekund. "One man show Lukáše Bauera se chýlí ke konci. Už ho vidíme těsně před cílem a s českou vlajkou běží pro vítězství v seriálu Tour de Ski. Teď se zastavil před cílovou čárou a nakonec ji překročil," pokračoval komentátor.

A za ní dlouho čekal na to, než přijel majitel norského dresu Northug a vysekl svému přemožiteli poklonu, kterou mu Bauer následně tak trochu vrátil. "Tour se mi celkově povedla o něco lépe než Pettrovi, ale to neznamená, že bych ho měl denně porážet," míní Lukáš Bauer.

Rozhovory rozdány, fotografům zapózováno, ještě dopingová kontrola a povinnosti na Tour de Ski pro Lukáše Bauera končí. Zbývá jen pozdravit fanoušky.

autor: jkb
Spustit audio