Luděk Niedermayer

5. březen 2008

Ve středu byl hostem odcházející viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. Jak ovlivňuje centrální banka naše domácí rozpočty? Jaké má ČNB možnosti zasáhnout proti výkyvům v kurzech? A jak může bojovat s inflací? I na to se ho ptala Lucie Výborná mezi 10. a 11. hodinou.Ve čtvrtek 6. března bude hostem hudebník Ivan Mládek.

Bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer odchází z České národní banky po osmnácti letech. Do banky nastoupil v roce 1991. "Byla to ojedinělá a fantastická zkušenost," zhodnotil své působení Niedermayer.

Po odchodu z vedení této instituce ho čeká povinná "karanténa", tedy období, kdy se nemůže nechat zaměstnat. Znovu pracovat tak prý bude moci začít až na podzim. "Ještě jsem to tak úplně nezkoumal, protože teď žiji hlavně tím, abych se z instituce odstěhoval a abych zahladil stopy v podobě obrovských hromad papíru," popsal svou současnou situaci Niedermayer. S oficiálními dokumenty je to prý mnohem jednodušší, než s těmi osobními. "Už jsem jich odstěhoval asi šest nebo sedm beden," řekl se smíchem Niedermayer.

Těší se odcházející viceguvernér na euro ve své peněžence? I to byla otázka moderátorky Lucie Výborné. "Jako obyvatel asi ano, protože spoustu věcí to samozřejmě usnadňuje. Jako ekonom si myslím, že pokud to proběhne ve správnou chvíli a bude na to země správně připravena, tak v podmínkách České republiky by to měl být úspěch, který nám přinese větší prosperitu," odpověděl jí Luděk Niedermayer.

"Od momentu, kdy se vláda rozhodne, že euro chce a že provede všechny potřebné kroky, do momentu, kdy budeme cinkat eurem v naší peněžence, uběhnou zhruba tři roky," řekl Niedermayer. O kursu koruny k euru se pak prý rozhodne teprve zhruba po dvou a půl letech, během kterých by byla koruna ve specifickém kursovním režimu.

Čas dovolených se pomalu blíží a lidé se začínají pomalu předzásobovat eurem. Může za to výhodný kurz koruny. "Dá se na tom vydělat?" ptala se svého hosta Lucie Výborná. "To neví nikdo," odpověděl jí s úsměvem odcházející viceguvernér. "Je zřejmé, že koruna posílila hodně. Ani ekonomové ale nejsou schopni identifikovat příčiny," dodal Niedermayer. Ekonomice se prý daří velmi dobře, ale to neznamená, že by koruna měla každý den posílit o desetník. "Podle mého osobního názoru, koruna v období pěti, šesti měsíců trošičku oslabí," zavěštil si ve vysílání Radiožurnálu Luděk Niedermayer. Koruna prý rostla velmi rychle a čeká ji teď období stabilizace a korekce.

Jaké má národní banka možnosti zasáhnout proti výkyvům koruny? "Zasahovat proti krátkodobým výkyvům není myslím úplně žádoucí," řekl odcházející viceguvernér této instituce. "Když už jednou je schématem fungování národní banky plovoucí kurz, tak se musí nechat plovat," vysvětloval posluchačům Niedermayer. Proti zničujícím krátkodobým výkyvům je ale prý vždycky možné intervenovat.

Záznam celého rozhovoru s Luďkem Niedermayerem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: jpt
Spustit audio