Lubomír Sršeň

27. prosinec 2011

Může být historik umění zároveň detektivem? Může – a v některých případech dokonce musí. Právě díky pečlivé, takřka detektivní práci se Lubomíru Sršňovi podařilo odhalit tajemství některých portrétů – tajemství, která by jinak navždy zůstala ukryta pod nánosem historie. Nejen na to, jak vlastně práce badatele-detektiva vypadá, se Lubomíra Sršně ptala Lucie Výborná.

Václav Hanka, Bohuslava Rajská, Božena Němcová, Antonín Jaroslav Puchmajer a Josef Vojtěch Sedláček. Co mají tyto osobnosti společného? Odpověď je jednoduchá. Právě o nich se dočtete v knize Nevšední příběhy portrétů, jejímž autorem je Lubomír Sršeň.

Ten čtenáři umožňuje krok za krokem sledovat své odhalování mnoha tajemství obestírajících některé sbírkové předměty Národního muzea. Ze souboru malovaných podobizen vybral pět portrétů, které jsou výjimečné. Některé vznikly za nezvyklých okolností, jiné jsou pojaty zcela nestandardně, okolo dalších se tradovaly nepravdivé legendy.

Kniha Nevšední příběhy portrétů je výsledkem několikaletého bádání. „Kupříkladu nad Hankou – a za to bych se měl spíš stydět – jsem strávil asi dvacet let života,“ usmívá se Lubomír Sršeň v rozhovoru.

Lubomír Sršeň s Lucií Výbornou

Zajímá vás, zda podle Lubomíra Sršně mohl Václav Hanka skutečně zfalšovat rukopisy Zelenohorský a Královédvorský? Proč portrétované dámy tak často usilovaly o pozdější úpravy svého dokončeného portrétu? A jak je možné, že portrét matematika Josefa Sedláčka obsahuje i chybný matematický vzorec? Také to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Lubomírem Sršněm a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio