Lubomír Brabec

10. červen 2011

Barokní skladatelné nebyli ani tak umělci jako spíš řemeslníci. A možná to i bylo dobře. Alespoň to tvrdí známý český kytarový virtuos Lubomír Brabec. „Dnes se naopak řemeslo vytrácí a bohužel to bývá za cenu toho, že se do umění dostávají podvodníci,“ soudí kytarista. Nejen na jeho nové album plné barokní hudby se jej ptala Lucie Výborná.

Antonio Vivaldi jako barokní pop? Rozhodně ano, tvrdí Lubomír Brabec. Nejen Vivaldiho najdou milovníci klasické hudby na novém Lubomíra Brabce, které nese název Guitar Concerto Collection. Obsahuje koncerty s orchestrem, které kytarista u Supraphonu nahrál v posledních dvaceti letech. Nechybí na něm Vivaldiho koncert D dur, Händelův B dur, Weissův d moll, a dokonce ani největší kytarový hit 20. století, Rodrigovo Concierto de Aranjuez.

Nejde o jedinou novinku, kterou si Lubomír Brabec pro posluchače Radiožurnálu připravil. Nezapomněl je totiž pozvat ani na galakoncert na hradě Rabí. Ten se uskuteční 24. června jako benefiční akce ve prospěch realizace sochy Jana Nepomuckého v Čepicích.

Jména, která se v seznamu účinkujících objevují, rozhodně nenechají chladným nikoho z fanoušků vážné i popové hudby. „Myslím si, že jsem si vybral opravdu ty největší hvězdy,“ soudí kytarista. Mezi vystupujícími tak nebude chybět operní pěvkyně Gabriela Beňačková, houslový virtuos Pavel Šporcl, muzikálová hvězda Daniel Hůlka, ale například ani hudebník Karel Vágner.

Lubomír Brabec s Lucií Výbornou během rozhovoru o barokní hudbě

Celý koncert má podpořit instalaci sochy Jana Nepomuckého v jihočeských Čepicích. Proč se vlastně Lubomír Brabec za realizaci stavby tak zasazuje? A je pravda, že definitivně skončil s adrenalinovými sporty? Také to se můžete dozvědět v záznamu celého rozhovoru, který si můžete kdykoliv poslechnout v iRadiu.

Záznam celého rozhovoru s Lubomírem Brabcem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio