Lokální produkty a špetka exotické fantazie. Pavel Maurer láká na gastronomické sci-fi

12. leden 2020
Glosa Pavla Maurera

Příští týden začíná už devátý ročník gastronomického festivalu, který nabízí zajímavá jídla. Jeho letošní motto je science fiction. Jaké netradiční pokrmy se tak mohou objevit v restauracích po celé České republice? Ve své glose to přibližuje organizátor celé akce Pavel Maurer.

Dubenecký perník, český přeštík, domácí višňový kompot, šlehaný tvaroh z farmy Menšík, pohanka, jáhly a špaldová mouka…Takové položky na jídelním lístku mne nikdy nenechají chladným. Největší a nejslavnější kuchařská esa na celém světě se vyznačují totiž nejen tím, že umí skvěle vařit, ale právě tím, že ctí svou lokalitu.

Čtěte také

Znají dokonale domácí produkty, místní faunu i flóru a využívají ji jakožto základní ingredience svých pokrmů. Ti šťastnější žijí v místech, kde jim příroda nabízí nepřeberné množství surovin. Mají na dosah moře, hory, pastviny, lesy i pole. Ovšem to ještě pořád není zárukou úspěchu.

Jiní kuchaři, kteří mají naopak trochu omezenější rádius své surovinové základny, tak prostě musí být více kreativní. Víc experimentují a objevují neobvyklé úpravy běžných a známých jídel. Někdy bývá vše úplně nové a jindy se prostě jen opráší staré dobré recepty babiček a prababiček.

Vepřová panenka pečená v bránici, zelí z tykve, husí škvarky s kapustou, králičí roláda plněná bůčkem, nebo celerový steak s lískovými oříšky, bažantí prsa s omáčkou z jalovce. Pak jsou tu voňavé pojmy, lákající už jen svým názvem: Třeba šunka z kapra, telecí veverka nebo telecí pavouček – pro mnohého milovníka jídla se v nich skrývá tajemství nepoznaného a dosud neochutnaného.

Čtěte také

Vedle domácích ingrediencí z nejbližšího okolí je ovšem jasné, že nám globální svět nabízí tolik různých vzdálených pochutin, koření, delikates a vynikajících surovin, že je těžké odolat. Každého gastronauta potěší, když jeho oblíbený chef obohatí své jídlo zdravými super potravinami. 

A tak na svém talíři můžeme objevovat vůni a chuť chlorelly, červené řepy, domácího kysaného zelí, hlívy ústřičné, bobulí akai, čerstvé máty, avokáda, quinoi, řeřichy, kopřivy i kustovnice.

Namátkou jsem vám tu vyjmenoval některé pokrmy a ingredience, které můžete za pár dnů ochutnat během nadcházejícího, již jedenáctého Grand Restaurant Festivalu ve vybraných 89 restauracích v celé naší zemi. Důležité ovšem je pátrat právě po těch šéfkuchařích, kteří dokážou umně spojit lokální produkty s malou špetkou exotické fantazie. Tématem letošního zimního festivalu je totiž science-fiction!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio