Libor Pešek

2. prosinec 2008

V úterý si moderátorka Lucie Výborná povídala se světově proslulým dirigentem Liborem Peškem převážně o hudbě. "V podstatě poslouchám jenom jazz, vážnou hudbu nemůžu poslouchat, když mám volno, protože si neodpočinu. Hned pracuju a analyzuju," poznamenal v rozhovoru šéfdirigent Českého národního symfonického orchestru. Ve středu 3. prosince bude hostem novinář Jaroslav Kmenta.

"Máte rád ticho?" zněla jedna z prvních otázek Lucie Výborné. Libor Pešek považuje ticho za velmi důležitou součást života, v dnešní době, kdy je člověk obklopen všudypřítomným ruchem, je ticho dokonce bonusem a také základem, nutným k soustředění na jakoukoliv práci.

Jak se Libor Pešek staví k hudbě, která zní v obchodech a kavárnách? Dokáže odfiltrovat hudební smog? "Jsem už trochu starší, trochu hluchý, a navíc jsem zvyklý pouštět některé věci jedním uchem dovnitř a druhým ven, takže to dovedu pominout. V lepších podnicích dnes už slyšíte Mozartovy klavírní koncerty na záchodech. To mě nijak nepohoršuje, ale je to zvláštní."

Libor Pešek bude dirigovat symfonický koncert k uctění památky Karla Svobody v pražském Obecním domě. Lucie Výborná se při té příležitosti svého hosta zeptala, jak se mu líbí dílo skladatele, který stojí na pomezí klasické a populární hudby. Karel Svoboda je úžasný skladatel a když jsem teď studoval jeho partitury, tak jsem byl překvapený, jak je jeho hudba velice jednoduchá, ale zároveň mají jeho nápady neuvěřitelný apel. Je to strašně přitažlivá hudba, která vleze pod kůži. Napadá mě srovnání například s Karlem Hašlerem."

Bývalý šéfdirigent Královského filharmonického orchestru v Liverpoolu Libor Pešek v rozhovoru vyprávěl o tom, jak je těžké vtisknout orchestru svou zvukovou představu a proč je podle něj dirigent pro orchestr nepřítelem. "Já jsem se ale stal z nepřítele číslo jedna kamarádem číslo jedna, ale chtělo to padesát let zkušeností. Mně orchestry začaly dobře hrát až v okamžiku, kdy jsem začal pociťovat úctu k tomu, co ti lidé dělají. Potom nastane úplně jiný vztah."

Kromě hudby a dirigování se Libor Pešek zmínil i o své účasti v kampani na propagaci českého předsednictví v EU. "Mám proevropské smýšlení, tak jsem chtěl v té věci pomoci a teď je z toho takový výsledek". Celé heslo "My vám to osladíme" je podle Libora Peška podivně bezzubé a špatně namířené.

Co dělá dirigent těsně před koncertem? Jak Libor Pešek vzpomíná na setkání s dalajlámou? Jaké jsou jeho současné plány? To jsou další otázky, které zazněly v dnešním Dopoledním Radiožurnálu.

Záznam rozhovoru s Liborem Peškem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio