Levné, ale důležité jídlo? Pavel Maurer mluví o pomoci rozvojovým státům

00784322.jpeg
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy 00784322.jpeg
0:00
/
0:00

Tentokrát glosuje Pavel Maurer gastronomickou produkci, na které se podílí UNICEF. Vysoké množství kalorií a jednoduchá příprava – přesto je to podle něj velmi důležitý recept podporující podvyživené děti i lokální výrobu.

Dnes chci mluvit o balíčku s názvem Plumpy'Nut, který zachraňuje dětské životy. Pro začátek: při prvním soustu musí být člověk velmi, velmi opatrný! Ten člověk, na něhož právě myslím, totiž dlouho nejedl. Buď proto, že nemá peníze, nebo se nachází v tak zbědované části světa, že tam žádné jídlo není, nebo se vrátil z koncentračního tábora a jeho žaludek a trávící trakt jsou zcela zdecimovány.

Když už se takhle nedobrovolně vyhladovělý člověk dostane k jídlu, nemůže se nacpat ledasčím a hlavně se nesmí jíst moc rychle.

Dva francouzští vědci – pediatr a potravinář – vymysleli vynikající ohleduplnou terapeutickou směs pro podvyživené děti, které umírají hladem.

Plumpy'Nut je terapeutická výživa s vysokým podílem proteinů, dokáže zachránit život dětem strádajícím akutní podvýživou, jejichž organismus je příliš slabý pro normální stravu. Tato terapeutická strava je založená na bázi arašídové pasty, cukru, rostlinného oleje, odtučněného mléka a obohacená o vitaminy a stopové prvky. Je samozřejmě snadno stravitelná a podporuje rychlý přírůstek hmotnosti. I v malém množství poskytuje hodně energie a základní živiny, které obnovují a udržují tělesnou hmotnost. Vhodná je pro děti od 6 měsíců věku, může se ale podávat i dospělým.

Každý balíček je připravený k okamžité konzumaci bez použití vody.

Díky UNICEF se tyto sáčky vyrábějí v Malawi, Senegalu, Etiopii a Kongu, tedy v blízkosti míst, kde jsou nejvíce potřeba, z místních surovin a se zapojením lokálních pracovníků. A tak tohle malinké jídlo zároveň poskytuje možnost obživy nejchudším rodinám. Jedno balení terapeutické výživy pro těžce podvyživené dítě stojí 8 korun a pár haléřů. Tedy prakticky nic!

A já jsem nesmírně šťastný, že se nám během našeho zimního food festivalu podařilo shromáždit díky našim gastronautům příspěvek, za který koupíme asi 8 000 těchto malých sáčků s jídlem, které mohou zachránit spoustu dětských životů. Takové pojetí gastronomie se mi opravdu hodně líbí.

autoři: Pavel Maurer, Jakub Krahulec|zdroj: Český rozhlas
Spustit audio