Až budete balit dárky, myslete na planetu. Jde to i odpovědně, radí Pavel Maurer

22. prosinec 2019
Glosa Pavla Maurera

Štědrý den klepe na dveře a já bych se rád spolu s vámi zamyslel nad plýtváním. Tentokrát mě zajímají obaly, sáčky, pytlíky, vaničky, plastové fólie, ale i papírové krabice, kartóny a vlastně všechno, co použijeme k tomu, abychom krásně a tajemně zabalili dárky pro své bližní. 

Rozbalování dárků, to je rituál plný napětí. Čím déle „zápasíme“ s tkalounem nebo stuhou, čím déle nám trvá rozbalení nebo nedočkavé roztržení potištěných ornamentálních vánočních obalů, tím více je umocněna atmosféra napětí a očekávání. Co asi v té krabičce bude za překvapení? 

Čtěte také

Jenže já pořád myslím nejen na obsah, ale i na obal. Co se ním stane, až splní svou krátkou vánoční misi? Skončí v kamnech? V krbu? Nebo jej zahodíme do popelnice mezi ostatní odpadky? A nebo jej ti zodpovědnější, díky Bohu, vytřídí do papírových recyklačních kontejnerů? 

Nedá mi, abych nevzpomněl na svého tchána, který vždy během rozdávání vánočních dárků věnoval největší pozornost papírům a hned, ať už rozbalil svůj dárek kdokoli z rodiny, se lačně vrhal po použitém obalu, pečlivě jej složil do formátu A4 nebo do ruličky a upozornil nás s nejvyšší vážností, že příští rok se nám to bude určitě hodit. Já vím, možná vám to připadá trochu přitažené za vlasy – schovat si už použitý vánoční balící papír na další Vánoce. Ale opravdu je to tak směšné? 

Jednorázové obaly?

A jak tohle všechno souvisí s gastronomií? Hodně. Některé bezobalové obchody totiž dnes nabízejí různé kartony, použité papíry, provázky, staré bedýnky, které mohou ještě jednou prodloužit svou životnost a být nám ku prospěchu! Když si spočítám všechny ty zabalené potraviny, dobrůtky, cukroví, saláty, ovoce, vánočky, kapry a lososy – vše je v jednorázových obalech. 

Čtěte také

Ve svém hrůzném, avšak reálném snu vidím hory odpadků a moře plastových lahví. A tak jsem se rozhodl, že alespoň pár dárků letos zabalím do starých novin, převážu provázkem zapomenutým v garáži a také pořádně vysmejčím špajzku a lednici a zpracuji vše, co by se mohlo zkazit. Když si trochu uklidím ve skříni a v šuplíku, najdu hned několik zbytečných tkalounů, papírků, obalů a krabiček a také nenošených věcí. Hned mám do čeho zabalit  vánoční dárky a hřeje mne celý večer pocit, že jsem alespoň malým dílem přispěl k neplýtvání. Protože to nás bude určitě čím dál tím více zajímat i trápit! 

autor: Pavel Maurer
Spustit audio