Letní dovolená za hranicemi? Reálné je Chorvatsko, Slovensko, Rakousko i Řecko

15. květen 2020

Odjedeme letos v létě na zahraniční dovolenou? Kam a za jakých podmínek? Znamená plánované otevření některých hranic opravdu možnost cestovat bez omezení? A jak to bude s testy a povinnou karanténou? „Situace se mění doslova z hodiny na hodinu, bohu díky zatím stále k lepšímu,“ shodují se zástupci ministerstev i cestovních kanceláří. 

Čtěte také

Podmínkou pro vstup do Chorvatska bude doklad o rezervaci ubytování, říká Martin Smolek z ministerstva zahraničních věcí.

„Když budete chtít do Rakouska, tak s testem dojedete. Pokud budete projíždět Rakouskem bez zastávky, tak projedete zároveň bez testů i Slovinskem až do Chorvatska. Rezervaci ubytování vám budou kontrolovat patrně už na rakousko-slovinské hranici,“ přibližuje.

Hosté speciálu Radiožurnálu:

  • Martin Smolek, náměstek ministra zahraničních věcí pro řízení sekce právní a konzulární;
  • Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví;
  • Linda Koulias, Češka žijící na ostrově Kos;
  • Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří;
  • Jakub Svoboda, právník Arzinger & Partners;
  • Viktor Daněk, zpravodaj ČRo v Bruselu.

Ministerstvo zahraničí nyní jedná o jakémsi mini-Schengenu, tedy o otevření hranic mezi Českem, Slovenskem a Rakouskem, ke kterému mělo dojít od poloviny června.

„Základní myšlenka byla, že v jeho rámci bude možné cestování bez testu, ale situace se mění z hodiny na hodinu,“ doplňuje Smolek s tím, že jednání zkomplikovala dohoda o otevření hranic mezi Rakouskem a Německem, které je epidemiologicky rizikové.

Situaci neustále monitorujeme, ubezpečuje Prymula

Vláda stále opakuje, že cestovat bude možné do zemí, kde bude příznivá epidemiologická situace. Co to znamená?

„Chorvatsko, Slovensko, Rakousko, Řecko nebo Slovinsko jsou země s mírným rizikem, protože jsou na tom stejně nebo lépe než my,“ vysvětluje náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. „Velkým problémem by byly příhraniční oblasti v Polsku, kde teď dochází k dramatickému nárůstu. Podobně riziková je situace třeba také v Bavorsku,“ dodává.

Přehled podmínek ke vstupu do jednotlivých států najdete v internetovém rozcestníku, který ministerstvo zahraničí neustále aktualizuje.

Chorvaté a Řekové se už na turisty těší

V Chorvatsku i Řecku se provozovatelé hotelů a restaurací začínají pomalu připravovat na turistickou sezónu. Samozřejmostí by měla být přísná hygienická opatření. Konkrétní pravidla ovšem řecká vláda zatím nezveřejnila. Chorvatsko počítá s každodenní dezinfekcí pláží nebo s limity počtu osob na 100 metrů čtverečních pláže.

Čtěte také

Chorvatsko potvrdilo, že nebude vyžadovat negativní test na koronavirus, Řecko zatím avizuje, že testy naopak kontrolovat bude. „Situace se ale mění téměř z hodiny na hodinu, takže i tam může dojít k vývoji,“ věří Martin Samek s tím, že bude záležet na konkrétních dohodách mezi jednotlivými zeměmi.

Jak bude probíhat testování před cestou za hranice? Na co mají díky takzvanému lex voucher nárok klienti cestovních kanceláří, kteří si zájezd zaplatili ještě před vypuknutím epidemie? A jaká práva mají zákazníci aerolinek, které zrušily své lety? Poslechněte si celý Speciál Radiožurnálu.

autoři: Věra Štechrová , and
Spustit audio

Související